Hazája teljes összeomlására figyelmeztet a nigériai katolikus főpap

Az afrikai ország hatvanegy éve nyerte el a függetlenségét Nagy-Britanniától, azóta folyamatos erőszakkal és megosztottsággal küzd, helyzete pedig egyre nehezebb.

Sajnálatát fejezte ki Augustine Obiora Akubeze nigériai katolikus érsek, hogy több mint fél évszázaddal a függetlenség elnyerése után hazája még mindig etnikai és vallási viszályoktól szenved – olvasható a Nigériai Katolikus Püspöki Konferencia hivatalos oldalán.

Nigéria 1969. október 1-én vált függetlenné a britektől, de azóta nem volt mint ünnepelni – mondta Akubeze érsek.

A Nigériai Katolikus Püspöki Konferencia (CBCN) elnöke a függetlenség napja alkalmából a klerikusoknak és a híveknek mondott beszédében sürgős felhívást tett országa megmentésére a teljes összeomlástól – ismertette a Linga.org.

A nigériai egyházfő szerint nehéz volt úgy ünnepelni, hogy az ország súlyos gondokkal küzd. A szegénység és a koronavírus terjedése mellett a legnagyobb problémát azok az iszlamista csoportok jelentik, akik nap mint nap megölik vagy elrabolják az ártatlan nigériai embereket, mint például Leah Sharibu keresztény diákot.

A fiatal lány volt az egyetlen a száztíz közül, akit két évvel ezelőtti elrablásuk után nem engedtek szabadon az Iszlám Állam terroristái,

mert nem volt hajlandó feladni a keresztény hitét.

„Nekünk mint nemzetnek ezen a napon örülnünk kéne, de az ország súlyos helyzettel küzd. Hogyan ünnepeljünk, amikor ennyi ember éhezik?” – tette fel a kérdést a nigériai főpásztor a Vatican News-nak nyilatkozva. Hozzátette: „Hogyan ünnepelhetünk, miközben három év elteltével a Boko Haram még mindig több tucat chiboki lányt tart fogva?”

Akubeze érsek emlékeztetett, hogy bár a nyár végén meghirdetett negyven napos imádság véget ért, de a híveket továbbra is arra ösztönzi, imádkozzanak a Megváltóhoz, hogy véget érjen a keresztények szenvedése.

Nekünk keresztényeknek az ima a legerősebb fegyverünk – hangsúlyozta a nigériai érsek.

A Hungary Helps eddig több mint két és félmillió euróval segített Nigériában

Az összesen mintegy 7 és félmillió forintos segítséget, amelyért Valerian Okeke érsek köszönetet mondott, a magyar kormány a Hungary Helps Program keretében folyósította. A program, melynek alapelve – ahogy Azbej Tristan államtitkár többször kiemelte –, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt importálni Európába.

A Hungary Helps Program létrehozása óta a világon több kint 70 ezer üldözött ember megmaradását, migrációból való visszatérését segítette olyan országokban és régiókban, mint a Közel-Keleten Irak, Szíria, Libanon, Jordánia, Afrikában Nigéria, Etiópia és Kongó.

Nigéria a programon keresztül eddig összesen 2 millió 615 ezer euró támogatást kapott Magyarországtól.

 

A nigériai keresztények helyzetéről bővebben itt olvashatnak.

 

A témában olvasásra ajánljuk:

„Végignéztük, hogyan ölik meg macsétákkal a férjemet”

Keresztényekkel szimpatizáló nigériai kormányzó konvoját támadta meg az Iszlám Állam

Brutális adatok: 107 embert megöltek, 66-ot elraboltak, 111 házat felgyújtottak Nigériában

Kiemelt képünk forrása: aciafrica.org.

Iratkozzon fel hírlevelünkre