Onitsha érseke: Magyarország megmutatta az eucharisztikus szeretetet

A világ bezárult, a szívünk kitárult címmel online előtalálkozót rendeznek a NEK jegyében a koronavírus-járvány miatt jövő szeptemberre elhalasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői. Vasárnap – az Öröm napján – Erdő Péter bíboros és Piero Marini olasz érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnökének online üzenetét tették közzé a NEK Youtube-csatornáján. A Jóság napján, hétfő reggel Valerian Okeke, a nigériai Onitsha érsekének megható videóüzenetét adták közre a szervezők.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak 2021. szeptember 5-12. között adhat otthont Budapest, ám a kongresszus eredeti időpontjára, a szeptember 13-20. közötti hétre olyan régóta és olyan lelkesen készült a világ katolikus közössége, hogy a szervezők szívébe égett az a dátum. Úgy döntöttek tehát: amennyire az adott körülmények között lehetséges, emlékezetessé teszik ezt az időszakot is. Így hát Erdő Péter bíboros felkérésére a NEK néhány meghívott előadója, tanúságtevője videóüzenetekben osztja meg gondolatait virtuálisan, az iec2020 Youtube-csatornáján. A magyar főpásztort pedig egy új, egészen különleges szerepben is láthatjuk: ő mutatja be az üzenet küldőit a nézőknek. 

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a vasárnapi üzenet felvételén.

Öt kontinensről érkeztek a videóüzenetek, amelyek a kongresszus eredetileg tervezett időpontjában, naponta kerülnek fel a világhálóra. Különösen megrázóak lesznek azok az üzenetek, amelyek a háború és a világjárvány által egyszerre gyötört nigériai és iraki keresztény közösségek vezetőitől érkeznek – közéjük tartozik Valerian Okeke, a nigériai Onitsha érseke, akinek videóját hétfő reggel adta közre az iec 2020 YouTube-csatornája.

Az érsek üzenetében köszönetet mondott a magyar szervezőknek a meghívásért, kiemelte: megtiszteltetés számára.

Valerian Okeke, a nigériai Onitsha érseke.

„Szeretnék még köszönetet mondani a derék magyar embereknek, Magyarország kormányának és Isten népének, aki megmutatta az eucharisztikus szeretetet” – mondta Valerian Okeke.

Az érsek üzenetében kiemelte, hogy a Covid-19 járvány ellenére a Hungary Helps Program altal támogatott Afréka Alapítvány fantasztikus humanitárius és orvosi segítséget nyújt Nigériában. Okeke köszönetet mondott ezért a segítségért Magyarország népének, az adományozóknak és mindazoknak, akik humanitárius és egészségügyi missziót teljesítenek.

 

A nigériai egyházi elöljáró üzenetében kitért az Eucharisztiára is, úgy fogalmazott: az a keresztény élet központja, minden szentség központja a katolikus hagyományban. „Imádkozzunk, hogy jövőre még jobban megoszthassuk hitünket a Szent Eucharisztiában” – szólított fel az érsek. Üzenete ezzel zárul:

„Az Úr legyen kegyes veletek, Isten áldjon benneteket, Isten gyógyítsa meg népeteket a Covid-19 járvány idején, adjon nektek testi-lelki egészséget Krisztus Urunk által. Béke legyen veletek!”.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára.

A Hungary Helps eddig több mint két és félmillió euróval segített Nigériában

Az összesen mintegy 7 és félmillió forintos segítséget, amelyért Okeke érsek köszönetet mondott, a magyar kormány a Hungary Helps Program keretében folyósította. A program – melynek alapelve – ahogy Azbej Tristan államtitkár többször kiemelte már – az, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni. 

A Hungary Helps Program létrehozása óta a világon több kint 70 ezer üldözött ember megmaradását, sőt migrációból való visszatérését segítette olyan országokban és régiókban, mint a Közel-Keleten Irak, Szíria, Libanon, Jordánia, Afrikában Nigéria, Etiópia és Kongó.

Valerian Okeke érsek hazája, Nigéria a programon keresztül eddig összesen 2 millió 615 ezer euró támogatást kapott Magyarországtól.

Erdő Péter: Együtt, imádságban reflektáljunk a járvány okozta megrázkódtatásra

Iratkozzon fel hírlevelünkre