Brutális adatok: 107 embert megöltek, 66-ot elraboltak, 111 házat felgyújtottak Nigériában

Legkevesebb 107 embert megöltek, további ötvenet megsebesítettek, 66 embert pedig elraboltak Nigéria Kaduna államában - összegezték a friss statisztikákat helyi források.

Brutális méretű támadássorozat éri Nigéria északi részét 2020-ban. Az ADA jelentése szerint – amelyet a Daily Times idézett – legalább 107 embert megöltek 49-et megsebesítettek, 66 embert pedig elraboltak a dzsihadista támadók, akik 32 falut tettek eközben a földdel egyenlővé.

Nigéria északi részén folyamatosak a Boko Haram terrorszervezet és a fuláni milicisták támadásai, amelyek elsősorban a keresztény lakosságot célozzák. A helyi kormányzat már beismerte, hogy az Iszlám Államhoz sokban hasonlító Boko Haram immáron kifejezetten keresztényüldözést folytat. A szélsőséges iszlamista fuláni akciókról még nem fejezték ki ugyanezt, noha a motivációik egyértelműek.

Az ADA összegzése szerint 2020 január első napjától fogva 63 terrorista támadás és emberrablás történt, ezekben több mint 107 ember halt meg és körülbelül 50 további áldozat sérüléseket szenvedett. 66 embert elraboltak, jellemzően váltságdíjat követelve értük.

Nigériai keresztények imádkoznak Szűz Mária közbenjárását kérve Kaduna államban, Nigériában. Forrás: üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkárság.

Az infrastruktúrában is komoly károk keletkeztek; több mint 111 ház égett el, 32 falu elpusztult, mindennek következtében 20 000 ember kényszerült elhagyni a lakóhelyét. 

Awemi Dio Maisamari, a jelentést közzétevő szövetség elnöke úgy fogalmazott: „Egyszerűen hiányoznak a szavak ahhoz, hogy megfelelően leírhassuk az anarchia és a kétségbeesés légkörét, amely gyorsan fertőz közösségeinkben: nők, gyermekek, betegek és idős emberek menekülnek el lesz kilátástalan az életük.”

 

Hozzátette: a nigériai kormány hallgatása valójában egyfajta hozzájárulásként is értelmezhető, bátorítja az elkövetőket.

 

Kiemelt képünk forrása az S4C News angol nyelvű híroldala.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre