Negyvennapos imát kezdeményeztek a nigériai püspökök

Isten segítségét kérik az országos válsághelyzet felszámolásához. Ezzel a szándékkal hirdette meg a nigériai püspöki konferencia a 40 napos imát az ország megmentéséért augusztus 22. és szeptember 30. között.

Egy héttel ezelőtt Ferenc pápa is imádkozott az erőszak és a terrorista támadások nigériai áldozataiért. Patrick Alumuku atya, az abudzsai érsekség kommunikációs igazgatója hangsúlyozta: jelenleg minden nigériai a békében reménykedik – közölte a Vatican News.

Ezen a héten a dzsihadista fegyveresek száznál is több civilt ejtettek foglyul az ország északi részén, Kukawa városában. Ez az előrenyomulás a lakosság egyre nagyobb ellenőrzés alá vonását eredményezi a Csád-tó régiójában. Az elmúlt több mint tíz évben az erőszak 36 ezer áldozatot követelt Nigéria északnyugati részén.

„A 40 napos ima az ország megmentéséért” elnevezésű kezdeményezés célja tehát az, hogy Isten segítségét kérje ennek a szörnyű válságnak a megszüntetéséhez. Szeptember 30-án, a Függetlenség ünnepe vigíliáján ér majd véget az ima – olvasható a nyugat-afrikai regionális püspöki konferencia weboldalán.

Több száz túszt ejtettek a dzsihadisták Nigéria északkeleti részén

Déli imádkozás

A nigériai főpásztorok arra buzdítják a híveket, hogy minden délben az Úrangyala imádság után mondjanak el egy Miatyánkot, egy Üdvözlégyet és egy Dicsőséget. Október elsejére, a nemzeti függetlenség elnyerésének megünneplésére maguk a nigériai püspökök ajánlják a rózsafüzér elimádkozását.

Lassan, de folyamatosan halad előre a megszállás – a fegyveresek házakat gyújtanak fel, öldökölnek és területeket foglalnak el.

„Minden nap, minden héten folytatódnak a gyilkosságok, de semmit nem tesznek ellene. Nagyon sok a szenvedés, senki nem érti, mi történik. Egyes esetekben a muzulmán közösségeket is megtámadják, de elsősorban a keresztényeket célozzák” – nyomatékosította Patrick atya.

Hála Ferenc pápának

„Egész Nigéria örömmel fogadta a pápa imáját, mert ebben az időszakban először kaptunk támogatást külföldről” – fogalmazott meghatódva a nigériai pap. Háláját fejezte ki az ország egész keresztény közössége nevében Ferenc pápának. „Nagyon hálásak vagyunk a pápa felhívásáért. Ez a támogatás hangot ad annak, amit mi is ismétlünk: az élet fontos, senki nem veheti el másét, legyen az keresztény vagy muzulmán.

Ezért a pápa Mária mennybevétele ünnepén elhangzott szavait nagy örömmel fogadta országunk” – fogalmazott az abudzsai érsekség kommunikációs igazgatója.

Felhívás Nigéria politikai vezetőihez

A nigériai püspöki konferencia elítéli a helyzetet és határozottan kéri a kormányt, hogy vessen véget az ártatlanok gyilkolászásának. „Mindannyian belefáradtunk ebbe a helyzetbe. Szívünk vérzik és egyre nő az aggodalmunk a folyamatban lévő mészárlások miatt” – írják közleményükben a nigériai főpásztorok.

Öt férfit végeztek ki Nigériában

 

A főpásztorok az érintett hatóságokhoz fordulnak annak érdekében, hogy a gyilkosságok elkövetői végre az igazságszolgáltatás kezére kerülhessenek. Ahol nincs igazságszolgáltatás, ott nem lehet béke, ahol pedig nincs béke, ott nem lehet fejlődés sem.

 Arra hívják a politikai vezetőket, hogy ne használják fel eszközként ezeket a gyilkosságokat. „Egyetlen nigériai életének elvesztése sem segíti bármilyen vallási vagy politikai terv előremozdítását” – nyomatékosítják a nigériai főpásztorok.

Az abudzsai egyház arra hívja a vezetést, hogy „számolja fel a korrupciót, biztosítsa az élet és a magántulajdon védelmét, növelje a gazdasági teljesítményt, teremtsen munkahelyeket, illetve hozza létre a magánszektor fejlődését elősegítő környezetet”.

Forrás: Vatican News

Kiemelt képünk forrása a Facebook.

A nigériai keresztényekről bővebben itt olvashatnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre