Több száz keresztény lányt raboltak el az elmúlt években Nigériában

Az elmúlt években több száz nigériai keresztény lányt raboltak el az ország északi részéről. A fulánik, a Boko Haram és más iszlamista csoportok tagjai a fogvatartott lányokat erőszakkal az iszlámra térítik, majd férjhez adják.

 

A Hausa Christians Foundation (HACFO) civilszervezet jelentése alapján több száz keresztény lányt raboltak el az iszlamisták az elmúlt hat évben.

Az emberrablók szándékai általában nem világosak, ugyanis az elrabolt lányokért nem kérnek váltságdíjat, még csak fel sem veszik a kapcsolatot a hozzátartozókkal. A helyiek elmondása szerint az iszlamisták megfélemlítésnek szánják az emberrablást, így akarják tudatni a helyi keresztény lakossággal, hogy nincs maradásuk a földjükön.

Az elrabolt keresztény lányok erőszakkal iszlámra való áttérítése a keresztényüldözés egyik formája.

A legismertebb esett 2014-ben történt Borno tartományban, amikor a Boko Haram iszlamista terrorszervezet tagjai 276 chiboki keresztény lányt raboltak el. Az emberrablók erőszakkal az iszlámra térítették őket, sokukat megházasítottak és gyerekeik is születtek. A több hónapnyi fogva tartás után váltságdíjért cserébe 164 lányt elengedtek, de 112 elrabolt keresztény lányról a mai napig nem tudnak semmit a hozzátartozóik.

 

2018-ban Dapchiában 110  iskolás lányt raboltak el a Boko Haram tagjai. A keresztény diákokat egy bentlakásos iskolából hurcolták el. A nigériai kormány nyomására végül a lányokat elengedték, kivéve Leah Sharibut. Iskolatársai szerint  a fenyegetések és fizikai bántalmazások ellenére ő volt az egyetlen, aki mindvégig kitartott keresztény hite mellett. 2020 januárjában információ érkezett Leahról, e szerint életben van és egy fia született.

A hoszai keresztények jogaiért küzdő szervezethez legutóbb tavaly októberben fordultak a helyi lakosok, miután egy fuláni csoport Kaduna városban elrabolt hat diáklányt és két pedagógust.

Az elmúlt három évben a HACFO nigériai keresztény szervezethez harminc esetben fordultak segítségért. Ebből mindösszesen csak tizenkét lányt tudtak kiszabadítani. A szervezet szerint, ha pár héten belül nem sikerül kiszabadítani, az elrabolt személy nagy valószínűséggel soha nem fog előkerülni.

 

Kiemelt képünk forrása Eternity.news

 

A témában olvasásra ajánljuk:

Hat éve, hogy 276 diáklányt rabolt el a Boko Haram

Iratkozzon fel hírlevelünkre