Hat éve, hogy 276 diáklányt rabolt el a Boko Haram

Chibok girls Nigeria

A „chiboki lányok” története a mai napig nem ért véget. Éppen hat éve, hogy elrabolták azt a 276 diáklányt Chibokból, akik közül többen meghaltak, sokan még mindig nem kerültek elő, akik pedig túlélték, azoknak is bajos újjáépíteni az életüket.

2014. április 14-én este 11 óra tájában teherautókon érkező terroristák hatoltak be a nigériai Chibokba. A nyugati kultúra- és oktatásellenes fegyveres katonák 276 diáklányt fogtak el a helyi kollégiumból, majd a Sambisa esőerdőbe hajtottak velük. A Boko Haram innen vezényelte legtöbb akcióját.

A tömeges emberrablás hatalmas nemzetközi visszhangot keltett, amelynek keretében

elindult a #BringBackOurGirls, a „hozzátok vissza a lányainkat” kampány.

Az emberrablást követően 103 lányt elengedtek a terroristák – jellemzően váltságdíjért cserébe, vagy rabcsere által – többen megszöktek, de a 276 elrabolt áldozatból 112-ről sokáig semmit nem lehetett tudni. Az eseményeket követő évek alatt kisebb csoportokban tudták a lányokat kiszabadítani. 2016 októberében további 21 diáklányt szabadítottak ki. Az egyik túlélő azt mondta, hogy addigra már hatan meghaltak a fogságban.

Az Amnesty International állítása szerint a nigériai hadseregnek négy órája is volt arra, hogy a készülő akcióról tudomást szerezve védelmet szervezzen az iskolának.

A hadsereg megerősítette, hogy valóban tudtak az akcióról négy órával korábban, de a túlhajtott katonáikat nem tudták ilyen gyorsan mobilizálni.

Az elrabolt lányok közül a nem muszlimokat erőszakkal áttérítették az iszlámra, sokakat pedig a Boko Haram terroristáihoz kényszerítettek feleségül.

2014 május 5-én a Boko Haram vezetője, Abubakar Shekau videót tett közzé, amelyben elmondta:

„Allah utasított, hogy adjam el őket… és én véghez is viszem az utasításait. […]

A rabszolgatartás megengedett az én vallásomban, így elfoghatok embereket, hogy rabszolgákká tegyem őket.”

Azt is elmondta, hogy ezeknek a lányoknak egyébként sem volt semmi keresnivalója az iskolákban, mivel már rég férjnél kéne lenniük. Shekau szerint

egy 9 éves lányt már feleségül lehet adni.

2018. február 19-én kísértetiesen hasonló eset történt Chiboktól közel 300 kilométerre. Dapchiból 110 diáklányt raboltak el a Boko Haram terroristái. Közülük öten még az elrablásuk napján meghaltak, a többieket – Leah Sharibu kivételével – néhány héttel később elengedték.

Sharibut azért tartották és tarják a mai napig fogságban, mert nem tagadja meg keresztény hitét. Idén januárban, közel két évvel az elrablását követően erőszakkal térítették át az iszlámra, majd hozzáadták a Boko Haram egyik parancsnokához.

Iratkozzon fel hírlevelünkre