Keresztényellenes Fake News (1): Jézus Krisztusnak vér szerinti testvérei voltak!

Helyretesszük a dolgokat: új sorozatunkban kiirthatatlannak tűnő, keresztényellenes hoaxokkal vesszük fel a harcot!

Létezik egy törekvés a világban, amelynek célja, hogy az evangéliumi üzenet és a keresztény hagyomány eltorzításával időről időre lejárassa a szentként őrzött értékeket – nyílt támadást indítson a hit, vagyis végső soron Jézus Krisztus személye ellen. Csakhogy az efféle vádak nagy többsége ingatag lábakon áll; a bennük foglalt állítások viszonylag könnyedén cáfolhatók. Ez a helyzet a címben szereplő kijelentéssel is, amely megkérdőjelezte volna Jézus anyja, Mária szüzességét, megtámadva ezzel az egyház ősi tanítását. Új sorozatunkban a kiirthatatlannak tűnő keresztényellenes hoaxokkal számolunk le. Lássuk az elsőt!

1. Az evangéliumokban olvashatunk olyan részleteket, amelyekben Jézus rokonaiként említik a szent írók az ő „testvéreit”. Az egyház tanítása ezzel szemben az, hogy Jézus egyetlen gyermeke volt a Názáreti Máriának. A Szentlélektől fogant, és nevelőapja (!) a Dávid házából való József volt. Itt csak látszólagos az ellentmondás: tudni kell ugyanis, hogy a héber nyelv ugyanazzal a szóval jelöli a testvért, mint a távolabbi rokoni szállal kapcsolódó unokatestvért.

2. 2002-ben szenzációnak beállított hír járta be az egész világot: Jeruzsálemben egy olyan csonttartó ládát (osszáriumot) találtak, amelynek felirata „egyértelműen” bizonyítja, hogy Jézusnak igenis voltak vér szerinti testvérei. A leleten ugyanis ez a felirat állt: 

„Jakab, József fia, Jézus testvére”.

A tudósok vizsgálódni kezdtek, mígnem egy kanadai konferencián meggyőződtek arról, hogy a felirat második fele – egészen pontosan a „Jézus testvére” szavak – később került az urnára, vagyis egyszerű hamisítvány. Ezt igazolta később az Israel Antiquities Authority vizsgálata is, és nemsokára lelepleződött a „műhely” is, ahol a „bizonyíték” elkészült. Egy Obed Golan nevű személy régi írásokat bemutató könyvekből másolta ki azokat a betűket, amelyeket felhasznált, hogy a félrevezető kiegészítést az urnára rója.

A kereszténységet támadó akció tehát kudarcba fulladt. Annyit viszont sikeresen elért, hogy az egyházhoz nem kötődő szemlélőkben elültette a bizonytalanság, illetve a kereszténységgel szembeni bizalmatlanság magvait. A szenzációs hír leleplezése azóta sem kapott semmilyen fórumon se akkora hírt, mint maga a „bizonyító lelet” megtalálása…

Forrás: Székely János: A hit kapuja, Szent István Társulat, Budapest 2016.

A kiemelt képünk illusztráció, forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre