FRISSÍTVE! Járványügy – megvan az első gyógyult fertőzött Magyarországon

WHO: a járvány kezelhető, de mindent meg kell tenni a továbbterjedés megelőzéséért

Megvan az első gyógyult koronavírus-fertőzött Magyarországon – jelentette be a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az operatív törzs csütörtöki ülése utáni budapesti sajtótájékoztatón.

Szlávik János elmondta: meggyógyult az egyik, karanténban lévő iráni állampolgár, akinek a sorozatban elvégzett tesztjei negatívak lettek; valószínűleg a nap folyamán elhagyhatja a kórházat.

 

Időseknek szóló tájékoztatót jelentet meg a kormány

Kisfilmet jelentet meg a kormány az idősek számára a koronavírussal kapcsolatosan – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, az operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatón.
Dömötör Csaba elmondta, a televízióban lesznek láthatók ezek a kisfilmek, de hasonlító tájékoztatót fognak megjelentetni a rádiókban, a nyomtatott sajtóban és az interneten. A tájékoztatóban felhívják az idősek figyelmét arra, hogy kerüljék a zárt tereket, lehetőleg a tömegközlekedést is, ne érintkezzenek lázas beteggel vagy olyan emberrel, aki fertőzött területről érkezett haza.
„A családtagok is sokat segíthetnek az időseknek, segíthetnek többek között a rendszeresen szedett gyógyszerek beszerzésében és a bevásárlásban is. Ebben a helyzetben az ilyen típusú odafigyelés sokat érhet” – mondta az államtitkár.

Bezárnak a fővárosi fenntartású mozik, színházak, múzeumok és könyvtárak

Bezárnak a főváros fenntartású mozik, színházak, múzeumok és könyvtárak – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön Budapesten, a koronavírussal kapcsolatos fővárosi intézkedésekről szóló sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely kiemelte, a közösségi közlekedésben is megtesznek mindent, hogy a koronavírus-járvány miatt felmerülő kockázatokat csökkentsék. Ennek érdekében péntektől megszüntetik a jegyárusítást a járműveken, tehát a munkavállalók védelme érdekében nem lehet majd a járművezetőktől jegyet venni

Csütörtöktől felfüggesztik az előadásokat minden fővárosi fenntartású moziban és színházban, továbbá szüneteltetik a szolgáltatásokat a múzeumokban és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár minden fiókintézményében – közölte a főpolgármester.

Mint mondta, bármennyire is súlyosan érinti a döntés a fővárosi intézményhálózatot, meg kell tenni ezt a lépést, hogy a járványveszélyt a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni tudják.

 

Napokon belül elköltözik a belgyógyászati klinika a Kútvölgyiből

A Kútvölgyi tömbben működő III. számú belgyógyászati klinika az egyetem úgynevezett belső klinikai tömbjébe (a VIII. kerületi Szentkirályi utcától a nagykörút felé eső terület) költözik át. A költözés alatt a biztonságos és folyamatos fekvőbeteg-ellátást az egyetem más klinikáinak bevonásával biztosítják.

Közölték: a járóbeteg-rendelés március 12. és 18. között szünetel a III. sz. belgyógyászati klinikán, erről minden érintett beteg telefonos üzenetet is kap. A kemoterápiás kezelések azonban ez idő alatt is folyamatosak lesznek a belső klinikai tömb területén.

A klinika ellátási területéhez tartozó sürgősségi belgyógyászati eseteket március 10-étől az egyetem sürgősségi betegellátó osztálya fogadja az Üllői út 78./A szám alatt. A járóbeteg-szakrendelésre előjegyzetteknek legkésőbb március 17-étől az egyetem honlapján, a semmelweis.hu oldalon adnak tájékoztatást a járóbeteg-fogadás rendjéről, telefonon pedig az egyetem központi számán, a (06/1) 459-1500-on érdeklődhetnek hétfőtől.

A III. számú belgyógyászati klinika az átköltözés után továbbra is változatlan kapacitással működik – írták.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy már egy 2018. decemberi kormányhatározat rendelkezett a Semmelweis Egyetem klinikáinak áthelyezéséről a Kútvölgyi útról, és mostanra már csak a most költöző egység maradt ott.

 

Kovács Zoltán: a következő hetekben, hónapokban maradhat a veszélyhelyzet

A kormány arra készül, hogy a következő hetekben, hónapokban szükség lehet a szerdán meghirdetett veszélyhelyzet intézkedéseire – mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár

Az államtitkár hangsúlyozta, a rendkívüli jogrend lehetővé teszi, hogy a kormány rendeleti formában – a lehető leggyorsabban – további intézkedéseket hozzon, ha a helyzet úgy kívánja.

Kitért arra is, Magyarország együttműködik az unió tagállamaival a helyzet kezelésében.

„Minden intézkedés, amit eddig bejelentettünk és amit meg fogunk tenni, az nem pusztán Magyarországon és önmagában áll meg, hanem abban a rendszerben, amelynek részei vagyunk” – fogalmazott.

Hozzátette, az intézkedések szoros párhuzamban vannak a környező országokéval is, erre jó példa a beutazási tilalom – Olaszország közelsége miatt -, amit Szlovénia és Ausztria is foganatosított.

Kiemelte, az intézkedéseket nem a büntetés oldaláról szeretnék megközelíteni, hanem a józan ész és az együttműködés alapján hozták meg döntéseiket. Az azonban egészen biztosnak látszik, hogy minden magyar embernek ki kell lépnie az elkövetkező időszakban a saját komfortzónájából.

„Csak olyan intézkedésekkel lehet a vírus terjedését gátolni, lassítani, amelyek a hétköznapi életre is hatással lesznek. Ezek elkerülhetetlenek! Ez fegyelmet, belátást és bizalmat feltételez egyébként” – fogalmazott.

Hozzátette, senkinek nem lehet az érdeke, hogy eltitkolja az egészségi állapotát vagy azt, hogy melyik külföldi országban járt. Nemcsak azért, mert ez bűncselekmény, hanem azért is, mert ezzel a saját családja és környezete egészségét is veszélyezteti.

Újabb három embernél diagnosztizálták a fertőzést

16-ra nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon – közölték a koronavirus.gov.hu honlapon csütörtök délelőtt.

A közlemény szerint egy iráni és két magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést: egy a Szent János kórházban már napok óta elkülönített magyar nőnél, újabb – a Szent László kórházban megfigyelés alatt álló –  iráni diáknál (az első iráni beteg kontaktjánál), és egy, a napokban Izraelben járt magyar férfinél mutatták ki a COVID-19 fertőzést.

Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás.

Velük együtt Magyarországon 16 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván: kilenc iráni, egy brit és hat magyar állampolgárt.

A karanténban lévők száma 69-ről 65-re csökkent, és már 730 laboratóriumi vizsgálatot végeztek el a koronavírus kapcsán.

 

Szijjártó: négy magyar elhagyta a külföldi karantént

Jó hír, hogy a korábban Németországban karanténintézkedés alá vont jogászhallgató nő elhagyhatta a karantént, valamint a korábban Japánban már hosszú hetekre karanténintézkedések alá vont három magyar állampolgár is szerdán, illetve csütörtökön szintén elhagyhatja a karantént – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

Hangsúlyozta: minden korlátozó intézkedés alá vont magyar állampolgárral külföldön haladéktalanul felveszik a kapcsolatot és segítenek nekik mindabban, amiben a szabályok engedik.

Kiemelte: vannak új esetek is, egy magyar állampolgár Vietnamban került karanténba, mivel egy fertőzött személlyel utazott együtt egy repülőgépen.

A tárcavezető kifejtette: összesítést készítettek a külföldön karanténintézkedés alatt álló magyarokról. „Vannak jó híreink és vannak új eseteink is” – fogalmazott.

Közölte: az Oaklandben kikötött óceánjáró hajó fedélzetén két magyar állampolgár van, velük is felvették a kapcsolatot.

Négy magyar állampolgár tartózkodik egy olyan maldív-szigeteki üdülőkomplexumban, amelyet a helyi hatóságok karanténintézkedés alá vontak.

 

Irodákat zártak le a Haller Gardens irodaházban egy fertőzött miatt

A fővárosi Haller utcában irodákat zártak le és fertőtlenítenek egy koronavírusos eset miatt a Haller Gardens irodaházban – közölte az épület üzemeltetője az MTI-vel.

A Haller Gardens irodaház a fővárosi Haller utcában, ahol irodákat zártak le és fertőtlenítenek egy koronavírusos eset miatt. MTI/Balogh Zoltán

A közlemény szerint az üzemeltető azonnal elrendelte az összes közös használatú helyiség speciális fertőtlenítést, és a bérlőknek is javasolja a hasonló intézkedések végrehajtását. Majdnem öt hete a közös területeket naponta fertőtlenítő mosószerrel tisztítják – fűzték hozzá.

Azt írták: tájékoztatták a bérlőket a WHO és az egészségügyért felelős minisztérium által ajánlott biztonsági szabályokról, továbbá gondoskodtak róla, hogy a hatósági ajánlásokkal összhangban, megfelelő fertőtlenítő eszközök álljanak rendelkezésre, és növelték a takarítás gyakoriságát. Ezen túlmenően korlátoztuk az épületben a szállítók és szolgáltatók felesleges mozgását – tudatták.

WHO: a járvány kezelhető, de mindent meg kell tenni a továbbterjedés megelőzéséért

Kezelhetőnek nevezte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója csütörtökön a világjárvánnyá nyilvánított koronavírus-fertőzést, leszögezte azonban azt is, hogy mindent meg kell tenni a továbbterjedés megelőzéséért.

„Nem harcolhatunk a vírus ellen anélkül, hogy tudnánk, hol van. Ez azt jelenti, hogy szemmel kell tartani, izolálni kell, tesztekre van szükség, és minden egyes esettel külön kell foglalkozni azért, hogy megtörjük a továbbfertőzés láncolatát” – szögezte le Gebrejeszusz Genfben a WHO-tagállamok képviselőinek találkozóján.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója a szervezet genfi székházában 2020. március 9-én. MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi

A világszervezet szerdán minősítette több kontinensre kiterjedő világjárványnak, azaz pandémiának a Kínából kiindult COVID-19 koronavírus-fertőzést.

„Ez nem jelenti azt, hogy az országoknak fel kellene adniuk a küzdelmet, enyhíteni a terjedés megakadályozásért tett intézkedéseket” – mondta Gebrejeszusz hozzátéve, hogy minden országnak kényes egyensúlyt kell találnia intézkedéseiben az egészség védelméért, továbbá a gazdasági, társadalmi széthullás megakadályozásáért az emberi jogok tiszteletben tartása mellett.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbje 2020. március 11-én. MTI/Mónus Márton  

Iratkozzon fel hírlevelünkre