Rétvári: A kórusiskolák váljanak kórusközpontokká

A három államilag támogatott iskolából a Karolina Katolikus Általános Iskola, Székesegyházi kórusiskola, Alapfokú Művészeti Intézmény az egyik, amelyben kiemelkedő szakmaiság mentén zenei képzés valósul meg. Rétvári Bence államtitkár a január 24-i sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a kóruskultúrát fontos életben tartani. A Váci Polgár februári lapszámából szemléztünk.

A Váci Polgár értesülése szerint az előkészítési szakaszban lévő beruházás érintené a patinás iskola belső tereinek átstrukturálását és új kórusterem létesítését. Dr. Beer Miklós püspök a fenntartó nevében örömét fejezte ki, hogy száz évvel Csáky Károly püspök, az iskola alapítója, építtetője és névadója – aki az intézményt édesanyjáról nevezte el – halála után, kormányzati támogatással megvalósulhat az iskola korszerűsítése és bővítése, ahol a katolikus neveléshez hűen tudják folytatni az iskola működését.

A felújításra 204 millió forintot kap a magas szakmai fokon oktató intézmény. Ezzel kapcsolatban Rétvári Bence államtitkár kiemelte: „büszkék vagyunk arra, hogy Kodály országában élhetünk. Aki kórusban énekel, a közösség erejét tapasztalja meg, amely a zene által ajándékozott teljesség révén élhető át.” Hozzátette: a bővülés eredményeképpen azt szeretnék elérni, hogy

a kórusiskolák egyfajta kórusközpontokká tudjanak válni, amelyek a környező iskolák kórusvezetői számára is képzéseket tud szervezni.

Kiemelte: a jelenlegi kormány partnerként tekint az egyházi iskolákra.

Sisa Sándorné igazgatónő felhívta a figyelmet az 1936-ból származó iskolazászlóra, amelyen ez áll: „Hűség az egyházhoz, hűség a hazához!” Ehhez a magasztos célhoz szeretnénk tartani magunkat – fűzte hozzá az iskola vezetője.

Varga László kanonok, az iskola zenei igazgatója elmondta: a Kodály-féle módszer a nemzet felemelésének, oktatásának és nevelésének koncepciója a zene eszközével. Emlékeztetett: nyolc évvel ezelőtt, Szent Cecília (az egyházzene védőszentje – a szerk.) napján

elindult az iskolában a kórusiskolai képzés azzal a céllal, hogy a nemzeti identitás és a keresztényi életmód a gyerekek számára biztosított legyen.

(Forrás: Váci Polgár, fotó: karolinavac.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre