Tűcserés drogbizottságot állíttatna fel a Párbeszéd képviselője

Egy, Tarlós István főpolgármester által jegyzett – a budapest.hu oldalon csütörtökön közzétett – előterjesztésben az olvasható, hogy olyan drogprevenciós ideiglenes bizottság alakulna, amelynek feladata a fővárosi droghelyzet megvizsgálása és egy egységes, a főváros egészét érintő drogmegelőzési elképzelés kidolgozása, valamint az erről szóló jelentés közgyűlés elé terjesztése lenne – augusztus 31-ig.

A javaslat szerint a héttagú testület elnöke V. Naszályi Márta, a Párbeszéd I. kerületi önkormányzati képviselője lenne, aki már régebb óta folytat lobbit a közgyűlési üléseken azért, hogy megalkossanak egy fővárosi drogprevenciós stratégiát.

A testület legutóbbi, január 23-i ülésén a főpolgármester támogatta V. Naszályi Márta indítványát, ugyanakkor azt javasolta, hogy a képviselőnő vezetésével a célra hozzon létre a közgyűlés egy bizottságot. Tarlós István akkor jelezte azt is, hogy a testület létrehozásához módosítani kell a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát.

A javaslat szerint az ideiglenes bizottság képviselő tagja lenne V. Naszályi Márta mellett Gy. Németh Erzsébet (DK), Horváth Csaba (MSZP), valamint Orbán Gyöngyi (Fidesz-KDNP). A testület külsős tagjai lenne Újhelyi Eszter, Sárosi Péter és Walton Attila is.

A bizottság létrejötte azonban semmi esetre sem vehető készpénznek. Újhelyi Eszter a Vasárnap.hu megkeresésére ugyanis elmondta, hogy információi szerint az ezzel kapcsolatos tárgyalást elnapolták, mivel a bizottság összetételére vonatkozóan problémák merültek fel. Azt is leszögezte, ő maga nem a fővárosi közgyűlés tagja, hanem külső szakértő, a józsefvárosi KEF (Kábítószerügyi Egyeztető Fórum – a szerk.) szakmai társelnöke.

Lapunk megkereste Ferencz Orsolyát, aki a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) elnöke – egyúttal Józsefváros önkormányzati képviselője –, aki elmondta, hogy elsődlegesen a kerületeknek van feladatuk a droghelyzet megoldásával kapcsolatban – hiszen minden kerület más.

Vannak olyan kerületek, ahol nagyon nagy a lakósűrűség, panelekben laknak, de más a helyzet a kertvárosban, nagy eltérések tapasztalhatók a lakók anyagi helyzetében is. Ez a droghelyzetben is megjelenik, más anyagokat használnak például a drogbetegek. Egy-egy kerület maga képes eldönteni, hogy mi a legjobb megoldás a problémára az adott helyzetben. A fővárosnak a kerületek összehangolásában lehet szerepe, illetve abban, hogy segítse a kerületi kábítószer-egyeztető fórumok közötti párbeszédet, de

semmiképpen nincs értelme egy felettes vagy egy párhuzamos szervet létrehozni.”

A képviselő asszony hangsúlyozta, hogy nincs szükség egy új, felettes testület létrehozására, sokkal hatékonyabb lenne a kerületi KEF-ek munkáját összehangolni és támogatni, ugyanis véleménye szerint a drogprobléma minden esetben speciálisan kerületi nehézség.

Példaként említette: „Józsefváros finanszírozza a különféle prevenciós programokat, olyannyira, hogy mi kötöttünk bilaterális megállapodásokat több más kerülettel, így Ferencvárossal vagy az ötödik kerülettel is. Így onnan is érkezhetnek érdeklődők a mi prevenciós programjainkra. De ennek az anyagi terheit a kerületünk viseli. A főváros ezekben a kerületre szabott programokban nem vesz részt, ilyen módon a döntéshozatalban sincs helye, ezt a kérdést a kerületeknek kell megoldaniuk. A kerületek munkáját pedig érdemes lenne összehangolni, és egy egész fővárosra kiterjedő tanácskozási felületet biztosítani, ahol a kerületi KEF-ek egymással tudnak kommunikálni. Egyéb feladatot nem látok, amit egy fővárosi illetőségi testület el tudna végezni.

Ez nem új keletű dolog, a Demszky-érában volt már erre példa, és ennek a munkának az eredménye enyhén szólva megkérdőjelezhető.

A lehetséges bizottság tagjai közt szereplő Sárosi Péter egyébként a drogok liberalizálását népszerűsítő Kendermag Egyesület egykori tagja, valamint a Soros-féle Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) drogpolitikai programjának egykori vezetője. A Kendermag Egyesület elsősorban a könnyű drogok legalizálását és minden drog dekriminalizálását tűzte ki célul.

Talán az is abszurdan hangzik, hogy éppen egy balliberális értékeket valló párt képviselője lenne a drogprevenciós bizottság vezetője, V. Naszályi Márta személyében.

Mindenesetre mit várhatnak a főváros szenvedélybetegei, ha V. Naszályi Márta a hajléktalanokat is az utcára, az aluljáróba küldte volna a nagy fagyok idején a nekik kijelölt, létrehozott szállók helyett…

Iratkozzon fel hírlevelünkre