Kis karácsony, sok bejgli

Lányok mákos bejglire fel!

Ha karácsony, akkor lelki szemeink előtt megjelenik a bejgli. Ugyanakkor nem valószínű, hogy mindenki tudja, hogy honnan is származik ez a sütemény – vagy, ha éppen elsózzuk sörkorcsolya.

Beigli vagy bejgli?

A bejgli a német beigli magyarosan írt változata. A magyar nyelvben a bejgli írásforma a helyes. Tehát nem szabad a tamáskodókra hallgatni, akik szerint a beigli is autentikusan használandó, legfeljebb a Lajtán-túl.

Jó, de onnan honnan?

 Állítólag a bejgli eredetileg Szibériából Sziléziából, a mai Lengyelországból származik, és Európa-szerte csak az 1300-as években vált ismertté. Eredetileg patkó formában készítették, innen is eredeztetik német nevét. Érdekes, hogy csak a 19. század második felében került be a magyar nyelvbe, és a konyháinkba.

Babonák

 Kevesen tudják csak, hogy milyen babonák köthetők a bejglikhez. Ha karácsonykor diós bejgli kerül az ünnepi asztalra, az megóv a rontástól. Ha pedig mákos, akkor (mákos évünk lesz) a következő évben nagy bőség és boldogság várható, illetve a fiatal lányok számára a házasság kopogtathat majd a vállukon.

Persze ezek csak népi hiedelmek, de ki tudja… lányok mákos bejglire fel!

Iratkozzon fel hírlevelünkre