Boldoggá avatás is „kísérheti” az Eucharisztikus Kongresszust

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szerint bizakodni lehet abban, hogy Mindszenty József bíboros boldoggá avatási eljárása újabb előrehaladást mutat a 2020-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszusig.

Erdő Péter elmondta, vatikáni tartózkodása során köszönetét fejezte ki Ferenc pápának, hogy szerdán engedélyezte a Szentté Avatási Kongregációnak, hogy dekrétumban tegye közzé Mindszenty József hősies erényeinek elismerését. A bíboros beszámolója szerint Ferenc pápa örömmel reagált és kijelentette, hogy Mindszenty bíboros boldoggá avatási eljárása „nagyon jól elő volt készítve”. Erdő Péter szerint ez arra utal, hogy az eljárás szentszéki szakasza hosszú, de minden tekintetben kimerítő volt. Az illetékes kongregáció rengeteg dokumentumot, írást, amerikai diplomáciai jelentéseket is átvizsgált.

„A Szentszék elismerte Mindszenty József hősies erényeit, ami lényegében annak elismerése, hogy nincs kétség, a bíboros Istent, egyházát, hazáját, népét nagyon szerette, az alapvető emberi jogokért akkor is felemelte szavát, amikor ez számára veszélyesnek ígérkezett” – mondta Erdő Péter.

Továbbá hozzátette, „nagyszerű lenne, ha az Eucharisztikus Kongresszust boldoggá avatás is kísérhetné”. A bíboros szerint ebben “bizakodni lehet”, bár Mindszenty József boldoggá avatásához még egy csodát is el kell ismerni és ennek megállapítása orvosi bizottságra vár, de úgy véli, „ne szabjunk határt a kegyelemnek”.

Erdő Péter a magyarországi püspöki kar nevében Ferenc pápának örömét fejezte ki a csíksomlyói látogatás miatt. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) korábbi nyilatkozatát idézte, miszerint a magyar püspökök is jelen lesznek, és részvételre szólítják a hívőket is, hogy Csíksomlyón „együtt imádkozzunk népünk és az egész régió javára”.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!