Komolyzenei karanténbonbont ajándékoz a Vác Civitas Zenekar

Az Emmi pályázata révén megvalósuló komolyzenei projekt valódi lelki táplálékot képes nyújtani a panelházak ablakaiból érdeklődő hallgatóság számára. A Vác Civitas Zenekarának rezes kvintettje a Dunakanyar településein ad szabadtéri karanténkoncerteket – az egészségügyi szabályok betartásával és a hatóság engedélyével. A kezdeményezés közelebb hozza az embereket is egymáshoz. Sándor Bencét kérdeztük az első koncertek tapasztalatairól.

– Már nem is egy szabadtéri karanténkoncert van a hátatok mögött. Milyenek az első benyomásaitok ezekről az alkalmakról?

– A karanténkoncertjeink szabadtéri helyszíneit úgy választjuk meg, hogy az érdeklődők akár a saját lakásuk ablakából is követni tudják azokat. A panelházak közötti parkokban állunk fel a kis kamaraformációnkkal. Néhányan körbe is állnak bennünket, természetesen betartva az egészségügyi előírásokat. A többség azonban az ablakból hallgatja az általunk játszott muzsikát.

– Milyen településeken kínáljátok meg az ott lakókat a „komolyzenei karanténbonbonnal”?

– Az első turnénk során a Dunakanyar gyönyörű helyszínein játszottunk, illetve fogunk játszani. Vác, Nagymaros, Zebegény, Szob, Ipolydamásd, Márianosztra és Kemence. Számunkra is öröm elmenni ezekre a településekre. Annál is inkább, mert az emberek kaphatnak valamit a négy fal közé bezárt, ingerszegény környezetükben. Azt tapasztaljuk, mindez nagyon érdekli őket. Nem könnyű átélnünk a járványhelyzet miatti távolságtartást. A sok jó érzés közé ezért keveredik egyfajta „steril kellemetlenség” is. A zene viszont képes ezt a távolságot áthidalni, kapcsolatot teremteni az előadók és a közönség között. Szívesen vállaljuk ezt a szolgálatot.

– Milyen felállásban viszitek ezt a „lelki táplálékot”?

– Öt fős együttesként megyünk az egyes helyszínekre, ami egy rezes kvintettet jelent. Olyan műveket játszunk, amelyek közismert, populáris, komolyzenei művek. Így a műfaj iránt még nem érdeklődők is szívesen hallgatják azokat. Elgondolkodtunk, hogy ezt a művészeti tevékenységet a járványidőszak megszűnését követően is érdemes lenne folytatni, mert több szinten is sokat ad a minket hallgató közösségnek.

Gável András

A kiemelt képünket Sándor Bence engedélyével használtuk fel.

További olvasásra ajánlott írásunk a témához kapcsolódóan:

Feltölt, ha valakinek örömet adhatok a zenével – Sándor Bence karnagy a Vasárnapnak

Iratkozzon fel hírlevelünkre