Megtartották az első kopt szentmisét Szaúd Arábiában

Arab híradások számoltak be azokról a fotókról és információról, amelyek alapján feltételezik, hogy Szaúd-Arábiában megtartották az első kopt szentmisét múlt hét vasárnap.

 

A Cairo Scene az Al Watanra hivatkozva írt arról, hogy Ava Morkos, a Kairó melletti Shobra El Kheima város püspöke celebrálta a misét, aki Mohamed bin Salman szaúdi koronaherceg meghívására érkezett az országba és az uralkodó jóváhagyásával tartották meg a szertartást, amire egy szaúdi kopt lakos házában volt lehetőség. Az eseményen számos kopt család is részt vett.

A híradások alapján Morkos a Muszlim Világszövetség (Muslim World League) főtitkárával, Muhammad bin Abdul Karimmal, az egyiptomi nagykövettel és más rijádi egyiptomi képviselőkkel is találkozott, akikkel a Kopt Egyház kapcsolatairól tárgyaltak.

Az International Christian Concern megfigyelő szervezet szerint az egyiptomi (többségében kopt)  keresztények helyzete ambivalens az országon belül, de számuk viszont jelentős és számos esetben komoly üldöztetésnek vannak kitéve. Emiatt sokan döntenek úgy, hogy külföldön vállalnak munkát, így Szaúd-Arábiában is.

Amellett, hogy Mohamed bin Salman tett néhány gesztus értékű lépést az országban élő vallási kisebbségek felé, a vallásszabadság kérdése nem kap akkora hangsúlyt a politikájában. Az Open Doors listája szerint Szaúd-Arábiában 1,4 millió embernek kell komoly akadályokkal és üldöztetésekkel szembenéznie a szabad vallásgyakorlást illetően, ami igaz a keresztényekre.

Az olajmonarchia rendkívül szigorú és konzervatív berendezkedése nem hagy lehetőséget az iszlámon kívül más vallás terjedésére, ami különösen igaz azokra, akik az iszlámról térnének át a kereszténységre. Az iszlámban a hitehagyás a férfiak esetében a Korán szerint halállal büntetendő, mára azonban ez kevésbé valósul meg a gyakorlatban. Ettől függetlenül ez még mindig veszélyt jelent azokra a kisebb keresztény közösségekre, amelyek növekedésnek indultak az elmúlt időszakban, mert fokozott elnyomásnak vannak kitéve a hatóságok részéről.

November elején egy evangéliumi keresztény vezetőkből álló delegációt fogadott a koronaherceg és a találkozón szóba került a megölt újságíró, Jamal Khashoggi ügye is. Az uralkodó azzal válaszolt, hogy ő nem adta parancsba a férfi megölését, azonban a „döntéshozatal rossz delegálása és egyéni érdekek mentén” kialakult rossz döntések nyomán történt esethez nincs köze – tudta meg a Christian Post.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szerint a gyilkosságot a fentiekkel szemben Mohamed bin Salman rendelte el, de erre ezidáig közvetlen bizonyítékot nem tudtak felmutatni.

Forrás: Christian Post

Kép: AsiaNews

Iratkozzon fel hírlevelünkre