Kató Béla, erdélyi püspök: Egy templom csakis a gyülekezettel együtt értékes, a templomfelújítások soha nem öncélúak

Egy templom csakis a gyülekezettel együtt értékes, éppen ezért a templomfelújítások soha nem öncélúak, fontos, hogy az épületnek a közösség és maga Jézus is lakója legyen – mondta Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a teljesen megújult székelyszenterzsébeti református templom hálaadó istentiszteletén.

„Fejlődő világunkban sokszor tapasztalható, hogy épületeink, útjaink megújulnak, ám azok nem minden esetben töltődnek fel tartalommal, hiszen egyre kevésbé törődünk már a hagyományokkal, a régi értékekkel, egyszerűen kisepertük ezeket” – fogalmazott Kató Béla.

„Sokan abban látják a megoldást, hogy vissza kell hozni mindent, ami régen volt. Én azt hiszem, hogy nem erről van szó. Naivitás lenne azt gondolni, hogy mindent vissza lehet hozni, amit egykor elhagytunk. Egyszerűen nyitottnak kell lennünk, be kell engedjük Jézus Krisztust újból az életünkbe” – folytatta.

A magyar kormány segítségével és a helyiek összefogásával újult meg az elmúlt években a 150 éve épült templom – közölte beszámolójában a Székelyhon.ro.

Megújult Székelyszenterzsébet református temploma. Fotó: Magyari Hunor – Facebook/Erdélyi Református Egyházkerület

Kincses Kálmán lelkipásztor elmondta, húsz évvel ezelőtt vállalata a szolgálatot Székelyszenterzsébeten. Anno annyira meg volt rongálódva a templom tornya, hogy félő volt, leomlik. Végül bajor barátainak segítségével sikerült helyreállítani azt. A magyar kormány 2019-ben nyújtott segítséget az épület felújítási munkálataihoz. Újjáépíthették a kőkerítést, felújították a templomot, és sikerült a tornyot is modernizálni Hargita Megye Tanácsának támogatásával – ismertette tudósításában a portál. Az építkezésből a helyi közösség is kivette a részét – tették hozzá.

Kolumbán Vilmos, az Erdélyi Református Egyházkerület főjegyzője azt mondta, hogy amíg ember van a magyar falvakban, addig van magyar jövő.

Amíg ez a magyar jövő összefogáson és Istennek igéjén alapszik, addig biztosak lehetünk benne, hogy az Úristen nem csak eleinket óvta meg, hanem minket is meg fog

– nyomatékosította.

Egy templom csakis a gyülekezettel együtt értékes, éppen ezért a templomfelújítások soha nem öncélúak, fontos, hogy az épületnek a közösség és maga Jézus is lakója legyen – mondta Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke. Fotó: Magyari Hunor – Facebook/Erdélyi Református Egyházkerület

Gulyás Gergely, a magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter üzenetét Rákay Philip, a Most vagy soha! című filmalkotás forgatókönyvírója tolmácsolta.

Templomot építeni és megőrizni minden nemzedék küldetése és feladata, öröme és lehetősége, ha azt akarja, hogy teljes élete legyen

– hangzott el. A magyar kormány szívesen segít a templomok felújításában, hiszen tudja, hogy ezzel a hívő magyar közösségek megerősödéséhez járul hozzá – idézte Rákay Gulyást.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a cselekvés, a hit, a közösség ünnepének nevezte a hálaadó istentiszteletet. Kijelentette, az eltelt 1100 évben a magyar kultúra, a keresztény hit és a hagyományok iránti szeretet jelentette a megtartó erőt a Kárpát-medencében.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a cselekvés, a hit, a közösség ünnepének nevezte a hálaadó istentiszteletet. Fotó: Magyari Hunor – Facebook/Erdélyi Református Egyházkerület

„Ha vigyázunk kis közösségeinkre, akkor a hagyományainkat óvjuk, ezáltal pedig van alapja a fejlődésnek, van egy erős sziklánk, amire építhetünk” – mondta.

Címlapkép: Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke (középen) is részt vett a megújult székelyszenterzsébeti református templom háladó istentiszteletén. Fotó: Magyari Hunor – Facebook/Erdélyi Református Egyházkerület

Iratkozzon fel hírlevelünkre