Kis levél, nagy sztori, 30 tonna arany – Különleges műkinccsel gazdagodott a Pénzmúzeum

A XX. századi magyar történelem egyik fontos írásos dokumentuma közel 80 évvel a születése után levélből műtárgy státuszba lépett, és a Pénzmúzeum őrzi a jövőben – tájékoztatta a Vasárnap.hu szerkesztőségét az intézmény.

A közleményben kiemelik, hogy az írógéppel írt papír és annak tartalma a Magyar Nemzeti Bankhoz köthető jelentős banktörténeti emlék és hiánypótló adalék az Aranyvonat történetének teljes körű megismeréséhez.

Aranyvonat-ábrázolás a múzeumban. Forrás: Pénzmúzeum

Mint ismeretes, a II. világháborúban a német megszállás cselekvésre késztette a jegybank dolgozóit, akik 1945. január 23-án az állam vagyonát, köztük a 30 tonnás aranykészletet az Aranyvonaton menekítették ki az országból, nehogy hadizsákmányként a németek vagy a szovjetek kezére kerüljön

– idézték fel.

A jegybank vezetősége Ausztriába érve hivatalos levél formájában vette fel a kapcsolatot az amerikai haderővel, melynek parancsnokát arra kérte, hogy a háború végéig őrizzék meg ezeket a vagyontárgyakat. Tarnay Frigyes a Magyar Nemzeti Bank főellenőre volt az, aki társával – élete kockáztatása árán – eljuttatta a levelet az amerikai katonai parancsnokságnak – folytatták.

A levél, amely születése után 80 évvel műtárgy státuszba lépett. Forrás: Pénzmúzeum

A friss fejleményeket ismertetve tudatták: ifj. Tarnay Frigyes nemrég azzal kereste meg a Magyar Nemzeti Bankot, hogy fel szeretné ajánlani ezt a dokumentumot, amely nemcsak családja történetének, de az idén 100 éves Magyar Nemzeti Bank történetének is fontos tárgyi emléke. A tárgyalások eredményeképp Tarnay Frigyes külföldön élő fiai 2024. május 21-én ünnepélyes ceremónia keretében a Pénzmúzeumnak adományozták a szóban forgó levelet.

Noha a levél létezése és tartalma eddig is ismert volt a történészek számára, eredeti, egyetlen darabként, fontos történeti, egyben banktörténeti dokumentum.

Az átadott műtárgy egy állományvédelmi szempontoknak megfelelő vizsgálaton esik át, ennek során dől el, milyen módon zajlik a restaurálása.

Címlapkép: Tarnay Géza, Tarnay István és ifj. Tarnay Frigyes, valamint Tóth Ferencné Stark Mária, aki korábban szintén az Aranyvonathoz kapcsolódó tárgyi emlékekkel gazdagította a Pénzmúzeumot. Forrás: Pénzmúzeum

Iratkozzon fel hírlevelünkre