Spányi Antal: Tanuljuk meg Szent Antaltól az állhatatosságot, a hűséget – VIDEÓ

Székesfehérvár szívében, a Szent Imre-templomban különleges hangulatú szentmise zajlott Páduai Szent Antal tiszteletére, aki a ferences rendben betöltött szerepe és a szegények iránti elkötelezettsége révén máig inspirálja a hívőket. Az eseményen Spányi Antal megyés püspök a szent életének példájáról és a hívők számára átadott örök érvényű tanításairól beszélt, amelyek ma is éppoly fontosak, mint évszázadokkal ezelőtt.

A templom falai között visszhangzó szavak különleges jelentőséget kaptak, amikor a főpásztor Szent Antal életútját idézte fel.

Szent Antal a ferences rend irányítója lett, Szent Ferenc nyomába lépett. Nemcsak kiváló tudós és tanár volt, hanem nagyszerű ember is

– mondta Spányi Antal. Az ünnepélyes mise során a püspök hangsúlyozta, hogy Szent Antal nemcsak teológiai tudásával, hanem szívének jóságával és az emberek iránti szeretetével tűnt ki. Olyan életet élt, amely mélyen beleágyazódott a Jézus Krisztus tanításaiba, és egész életében a szegények szolgálatát tartotta szem előtt.

Szent Antal, aki a szegények apostola volt, számtalan alkalommal mutatott példát a felebaráti szeretetben. A püspök beszédében kiemelte:

Egész életében szívügye volt a szegények szolgálata, úgy, ahogy Jézus tanított a felebarát önzetlen szeretetére.

Azok, akik jelen voltak, meghallhatták a megyés püspök felhívását, hogy ne csupán az adakozás mennyiségére, hanem annak szándékára és őszinteségére figyeljenek.

Ne fáradjunk bele jót tenni, akkor sem, ha nem látjuk az eredményét vagy nem kapunk érte köszönetet

– buzdított Spányi Antal.

A püspök arra ösztönözte a híveket, hogy kövessék Szent Antal példáját a mindennapi életükben.

„Tanuljuk meg Szent Antaltól az állhatatosságot, a hűséget. Ő is Istentől kapott erőt, hogy ne csak teológiai tudásával, hanem szívvel és lélekkel szolgálja az embereket” – hangsúlyozta. Szent Antal életének szimbolikus csúcspontja az volt, amikor egy látomásban a gyermek Jézust tarthatta kezében, amely a hitéért és szolgálatáért kapott jutalom volt.

A szentmise végén a főpásztor az Oltáriszentséggel a Szent Antal-oltárhoz vonult, és az összegyűlt hívekkel együtt elimádkozta a Szent Antal-litániát. Ez a közös ima, amely a szentségi áldással zárult, különleges meghittséget és közösségi összetartozást teremtett. A püspök szavai a szentmise végén is erőt és hitet sugároztak:

Szent Antal minket is szeret, és segít az életszentség útján maradni, hogy hűséges imádságunk által ebbe a háborúkkal terhelt világba eljöjjön Isten országa.

A szentmise, amely a ferences rend egykori templomában zajlott, újra és újra emlékezteti a hívőket arra, hogy milyen fontosak a hagyományok és az ősi tanítások. A Szent Antal tiszteletére rendezett események nemcsak a szent életét és tanításait idézik fel, hanem összekötik a közösséget, és erősítik az egymás iránti szeretetet és megbecsülést. Székesfehérváron minden kedden reggel szentmisét mutatnak be Szent Antal tiszteletére, így a hívőknek lehetőségük van újra és újra megtapasztalni a szent életének inspiráló erejét.

A tartalom mesterséges intelligencia (MI) használatával készült.

Forrás: szfvar.katolikus.hu, Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Címlapkép: Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke egyúttal a Katolikus Karitász elnöke is. Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre