Országos roma zarándoklatra hívják a híveket Mátraverebély-Szentkútra

Az idei évben ismét megrendezik az országos roma zarándoklatot. Az ország roma közösségeinek közös zarándoklatát július 6-án tartják, irány: Mátraverebély-Szentkút.

A zarándoklat témája szorosan kapcsolódik az imádság évéhez, amely során Ferenc pápa szavait követve a résztvevők mélyebb kapcsolatot alakíthatnak ki Istennel:

Mindnyájunknak szüksége van belső életre, szükségünk van arra, hogy visszavonuljunk egy olyan térbe és időbe, amelyet az Istennel való kapcsolatunknak szentelünk, de ez nem jelent menekülést a valóság elől.

E gondolatok mentén várják a szervezők a zarándokokat Mátraverebély-Szentkútra, hogy együtt tapasztalhassák meg a találkozás és a közös imádság örömét az egyház nagy családjában.

Megérkezés Szentkútra – Nézzék meg a mátraverebélyi kegyhelyről készült új kisfilmet!

A program reggel 9 órakor dicsőítéssel, tanúságtételekkel és gyónási lehetőséggel indul. Székely János szombathelyi püspök 10 órakor tart tanítást, amely az egyik legfontosabb lelki esemény lesz a nap folyamán. Az ezt követő 11 órakor kezdődő szentmisét Dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálja, aki egyben a szentmise szónoka is lesz.

A zarándoklat a roma közösségek számára kiemelkedő jelentőségű esemény, amely erősíti a hitet és a közösségi összetartozást. Az eseményen számos kísérő program is lesz, köztük kézműves foglalkozások a gyermekek számára 9:30-tól 12:30-ig. A fiatal résztvevők itt kreatív módon élhetik meg a közösség és a hit erejét.

Ebéd után a résztvevő zarándokcsoportok rövid, 5-8 perces műsorokat mutatnak be, amelyek során bemutatják saját kulturális értékeiket és közösségi életüket. Ezek az előadások lehetőséget adnak arra, hogy a különböző roma csoportok megismerjék egymást, és erősítsék közösségeik összetartozását.

A tartalom mesterséges intelligencia (MI) használatával készült.

Forrás: martinus.hu

Címlapkép: Résztvevők az országos roma zarándoklaton tartott szentmisén a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen 2021. július 3-án. Forrás. MTI/Komka Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre