Horváth József szerint megmosolyogtató a német főrendőr magyar szurkolókról tett kijelentése

Azt gondolom, hogy a magyar szurkolók esetében nem beszélhetünk nagyobb fenyegetettségről, mint a legtöbb kiutazó ország szurkolói esetében – mondta a Vasárnap.hu-nak adott interjújában Horváth József biztonságpolitikai szakértő, aki szerint viszont az általánosságban magas németországi terrorfenyegetettség a labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt még koncentráltabb.

Néhány nappal ezelőtt Ralf Kusterer, Németország országos rendőrfőkapitánya arról beszélt, hogy szerinte Magyarországról is érkezhetnek erőszakos huligánok a német városokba.

Ennek kapcsán és a sajnálatos módon magas németországi iszlamista terrorfenyegetettségről is kérdeztük Horváth Józsefet.

Német hírszerzés: Nőtt az iszlamista terrorfenyegetettség

A szakember szerint a magyar szurkolókat nem fenyegeti nagyobb veszély annál, mint amennyi a többi szurkolótábort fenyegeti. A német vezető rendőr véleményét pedig megmosolyogtatónak, illetve politikailag motiváltnak nevezte.

Biztonságpolitikai szakértő: A foci Eb-re kilátogató állami vezetők, hírességek jelenléte is emeli a terrorfenyegetettséget

Az viszont, miszerint a németek úgy értékelik, hogy majd a magyar futballhuligánokkal lesz komoly probléma, ez megmosolyogtató. Tudjuk azt, hogy például az angol futballhuligánok azok, akik a nemzetközi pódiumon mindig rettegésben tartják a fogadó országok rendőrségét – mondta.

Hozzátette: a magyarok esetében is, mint bármely más szurkolótábor esetében persze nem zárható ki, hogy több sör elfogyasztása után, éppen egy győztes meccs felszabadult ünneplése során egyesek átléphetik az európai viselkedési normák határait, de ez nem jelenti azt, hogy a magyar szurkolók bármilyen szempontból nagyobb fenyegetést jelentenének, mint bármely másik, az Európa-bajnokságra kijutott ország szurkolói.

Itt, én úgy gondolom, egy politikailag motivált megnyilatkozás történt a németek részéről – fogalmazott Horváth József.

Címlapkép: Magyar szurkolók a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező G csoportjában játszott Magyarország – Litvánia mérkőzés végén a Puskás Arénában 2023. június 20-án. A magyar válogatott 2-0-ra győzött. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Iratkozzon fel hírlevelünkre