Biztonságpolitikai szakértő: A foci Eb-re kilátogató állami vezetők, hírességek jelenléte is emeli a terrorfenyegetettséget

A labdarúgó Európa-bajnokság és az azzal járó magas médiafigyelem, a rengeteg szurkoló, állami vezető és híresség jelenléte mágnesként vonzhatja Németországba, a stadionok felé azokat az Európában már papírokat szerző radikális iszlamistákat, akik terrorcselekményt akarnak végrehajtani. Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint magas a terrorfenyegetettség Németországban, de nemcsak ott, hanem a belpolitikai válsággal küszködő Franciaországban is, ahol júliusban és augusztusban olimpiát rendeznek.

Elég szörnyű volt az a videó, amelyen látható volt a németországi Mannheimben az az afgán merénylő, aki több embert megkéselt, egy rendőrt megölt. A német hírszerzés szerint pedig az előző évekhez képest jelentősen megnőtt az országban az iszlamista terrorizmus jelentette fenyegetettség. Mi történik Németországban?

Terror! – Megkéseltek több embert a németországi Mannheimben – VIDEÓ

Németországban, Franciaországban és a legtöbb nyugat-európai országban, ahol magas az illegális migránsok száma – és köztük kiemelkedően magas az iszlám világból érkezők száma – folyamatos és magas a terrorfenyegetettség. Illetve a szervezett bűnözés és az erőszakos bűncselekmények száma is drasztikusan megnőtt ezekben az országokban az elmúlt évek során.

Németország azáltal, hogy elindul a labdarúgó Európa-bajnokság, kiemelt célponttá vált úgy a radikális iszlám szervezetek, mint azok számára, akik egyéni indíttatásból akarnak terrortámadást elkövetni.

Mindig bekalkulálják azt, hogy mikor és hol van a legnagyobb médiafigyelem. Ebből a szempontból egy labdarúgó Európa-bajnokság az kívánatos és kiemelt célponttá vált sajnálatos módon. Emlékeztetnék arra, hogy amikor 2015-ben Franciaországban volt az a párizsi, többszörös terrortámadás-sorozat, ott is a Stade de France, a párizsi stadion kiemelt célpont volt, ahol akkor éppen egy francia-német labdarúgó barátságos mérkőzés folyt. És nemcsak azért, mert jelentős a médiafigyelem, hanem azért is, mert a francia és a német kormány szinte teljes egészében ott ült a lelátókon. A labdarúgó Európa-bajnokságról is tudjuk, hogy a kijutott országok kormányfői, vezető politikusai, hírességei előszeretettel látogatják ezeket a mérkőzéseket. Ez sajnálatos módon mind-mind felértékeli a terroristák szemében ezeket a rendezvényeket.

A német rendőrség, katonaság, a német állam milyen óvintézkedéseket tesz?

Biztosak lehetünk abban, hogy Németország titkosszolgálatai, különleges erői, rendőrsége, rendvédelmi szervei mindent megtesznek, és hosszú-hosszú hónapok, vagy akár évek óta készülnek erre a rendezvényre. Itt nem ez a probléma. A probléma az, hogy egy olyan nagyságrendű kihívással állnak szembe, amit már önmagukban nagyon nehezen tudnak kezelni. És miért mondom ezt? A schengeni határokon belüli szabad mozgás következtében akár néhány száz kilométerről is beutazhatnak Németországba – adott esetben már nyugat-európai ország állampolgáraként, vagy tartózkodási engedély birtokában, így föl sem tűnve senkinek – támadásra készülő emberek. Innentől kezdve hiába készül fel a német titkosszolgálat, és ellenőrzi a legkiemeltebben a veszélyesnek minősített terrorgyanús személyeket, hiszen a számukra majdnemhogy teljesen ismeretlenek néhány óra alatt beérkezhetnek bármelyik német stadionhoz. Röviden: a kihívás többszörös nagyságrendű, hiszen adott esetben nemcsak a Németországban lévőket, hanem egész Európából mintegy mágnesként vonzhatja a radikális iszlamistákat az Európa-bajnokság.

Sok magyar szurkoló látogat ki az Eb-re. Németország főrendőre azt nyilatkozta, hogy szerinte a magyar szurkolók veszélyesek. Én inkább azt kérdezném, hogy a magyar szurkolókra különösen igaz, hogy veszélyben vannak?

Különösen nem igaz.

Én azt gondolom, hogy a magyar szurkolók esetében nem beszélhetünk nagyobb fenyegetettségről, mint a legtöbb kiutazó ország szurkolói esetében.

Az viszont, amire ön hivatkozott, miszerint a németek úgy értékelik, hogy majd a magyar futballhuligánokkal lesz komoly probléma, ez megmosolyogtató. Tudjuk azt, hogy például az angol futballhuligánok azok, akik a nemzetközi pódiumon mindig rettegésben tartják a fogadó országok rendőrségét. A magyarok esetében is, mint bármely más szurkolótábor esetében persze nem zárhatjuk ki azt, hogy több sör elfogyasztása után, éppen egy győztes meccs felszabadult ünneplése során egyesek átléphetik az európai viselkedési normák határait, de ez nem jelenti azt, hogy a magyar szurkolók bármilyen szempontból nagyobb fenyegetést jelentenének, mint bármely másik, az Európa-bajnokságra kijutott ország szurkolói. Itt, én úgy gondolom, egy politikailag motivált megnyilatkozás történt a németek részéről.

Említette korábban Franciaországot is, mint ahol magas az illegális migránsok száma. Július végén kezdődik az olimpia. Ott mi várható? A jelenlegi francia belpolitikai válság és a párizsi olimpia biztonsága összefüggésbe hozható?

Macron feloszlatja a nemzetgyűlést – Előrehozott parlamenti választásokat írnak ki Franciaországban!

Mindenképpen. Egyik oldalról azt kell mondjam, hogy az olimpia szervezése szempontjából úgy tűnhet, nincs közvetlen ok-okozati összefüggés, de mégis, egy kormányválság, egy előrehozott választás az soha nem jön jól egy ilyen rendezvény biztosítása során. Az olimpia előtt a helyi csendőrségnek, rendőrségnek, francia titkosszolgálatoknak először a választás tisztaságát és békés lebonyolítását kell levezényelniük, és utána szinte azonnal jön az olimpia. Ne felejtsük el azt sem, hogy Macron elnök mekkora reményekkel, elképzelésekkel vágott neki az olimpiának, hogy majd a Szajnán több kilométer hosszan hajókon, és akár egy-másfél millió látogató részvételével szerveznék meg a nyitóünnepséget. Most már ott tartanak, hogy talán 300-500 ezer néző lehet jelen, illetve előfordulhat, hogy zárt térben tartják meg.

Ahogy most már az is tudható, hogy a francia elnök már külföldi segítséget is kért, például külföldi katonákat az olimpia biztosításához.

Számos ország már jelentkezett is, így a lengyelek is jelezték, hogy különleges egységeket hajlandóak küldeni. Franciaországban sajnos a belpolitikai válság és az iszlám radikalizmus terjedése fokozott kockázatot jelent az olimpia megrendezésével kapcsolatosan úgy a sportolók, mint a szurkolók biztonsága szempontjából.

Címlapkép: Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) Nemzetbiztonság, energiabiztonság és rezsibiztonság című pódiumbeszélgetésén az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 20-án. Fotó: MTI/Veres Nándor

Iratkozzon fel hírlevelünkre