Bakondi György: Példátlan az Európai Bíróság döntése – A büntetés akár 226 milliárd forintra is rúghat egy év alatt

Példátlan az Európai Unió gyakorlatában, hogy az Európai Bíróság eltért az Európai Bizottság javaslatától, és hetvenszer nagyobb pénzbüntetést szabott ki a javasoltnál – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Bakondi György ismertette: az Európai Bíróság 200 millió euróra – vagyis 80 milliárd forintra – büntette Magyarországot, emellett napi egymillió euró – azaz 400 millió forint – összegű kényszerítő bírságot is kiszabott, amiért hazánk nem engedi be az illegális migránsokat. Napi 400 millió forint; ha a kényszerítés ideje egy évig tartana, úgy 146 milliárd forintra rúgna a napi pénzbüntetések összege. A 80 és a 146 milliárd összege 226 milliárd forint lenne.

200 millió eurós büntetést kapott Magyarország – Gulyás Gergely: Felháborító, igazságtalan és elfogadhatatlan az EU-bíróság ítélete

Bakondi György szerint a döntés azt mutatja, hogy

a liberális, baloldali politikai irány mindent megtesz annak érdekében, hogy megtörje Magyarország ellenállását, és hogy Magyarország biztonsági helyzetét a nyugat-európai helyzethez közelítse, ahol késes támadások, politikai feszültségek és terrorcselekmények sokasága tapasztalható.

Belehalt sérüléseibe a mannheimi késelés során megsebesült rendőr

A főtanácsadó azt mondta, maga a büntetés “várható volt”, meglepőnek nevezte ugyanakkor, hogy az elmarasztaló döntést csak az európai parlamenti választások után hozták nyilvánosságra. Véleménye szerint a döntéshozók abból indultak ki, hogy egy ilyen “aránytalan és a saját jogelveiket is semmibe vevő” büntetés további szavazókat hoz Magyarországon a migrációellenes politikát képviselő kormánypártoknak.

Hozzátette: az EU nemrég fogadta el a migrációs paktumot, amely a külső határok őrizetének létfontosságú szerepét hangsúlyozza és annak további erősítését tűzi ki célul. Most mégis

épp annak vagyunk tanúi, hogy megbüntetnek egy országot, amelyik őrzi a külső határt

– mutatott rá.

A főtanácsadó hangsúlyozta: nem igaz, hogy Magyarország a többi tagállamra hárítja a migráció kezelésével kapcsolatos pénzügyi terheket.

Ez téves megállapítás, a határőrizeti költségeket a magyar költségvetés finanszírozza – jelentette ki, hozzátéve: az itt feltartóztatott, visszairányított illegális migránsok nem jelennek meg Nyugat-Európában, vagyis ott nem keletkeznek többletköltségek.

Ez is csak olyan nyilatkozat, amelyik a magyar kormány konzekvens nemzetpolitikáját, a magyar emberek érdekeinek képviseletét szeretné megsemmisíteni vagy gyengíteni

– állapította meg.

Kiemelte:

a döntés értelmében be kellene engedni azokat, akik átmásznak a kerítésen és leteszik a géppisztolyt, amivel addig lövöldöztek.

Ezzel pedig értelmetlenné válna a kerítés, és értelmetlenné válna mindaz az erőfeszítés, amit a magyar emberek a költségvetési források felhasználásával eddig megtettek Magyarország védelme érdekében – magyarázta Bakondi György.

A főtanácsadó szerint figyelembe kellene venni, hogy a magyar emberek mit akarnak. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a kormány migrációs politikájának támogatása jóval nagyobb, mint a Fidesz támogatottsága. Vagyis a magyar emberek nagyon nagy többsége párthovatartozástól függetlenül úgy gondolja, hogy a külső határokat őrizni kell, és fenn kell tartani a belső rendet, a biztonságot – húzta alá.

(MTI)

Címlapkép: Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre