A papválogatott edzője szerint Magyarország legyőzheti Svájcot az első meccsen, és ezzel a továbbjutás is meglehet a foci Eb-n

A magyar katolikus fociválogatott edzője, Kranyik István szerint Svájc ellen lehet a legnagyobb esélye a győzelemre a nagypályás magyar válogatottnak a németországi foci Eb-n. A papok mestere szerint Bolla Bendegúz lehet az egyik meglepetésembere a mieinknek.

A magyar papválogatott 6. helyen végzett a papok 16. futsal Európa-bajnokságán, amelynek Albánia adott otthont idén februárban.

Futsal: Európa hatodik legjobbja a magyar pap válogatott!

Kranyik István  tszottak a csapatok, tehát négy mezőnyjátékos és egy kapus volt egyszerre a pályán a csapatokban, s sokat cseréltek.

A papok következő Eb-jét nem mellesleg Magyarország rendezi meg, Szegeden lesz a torna 2025 februárjában, valamikor nagyböjt előtt, a pontos dátum még nem ismert.

Kranyik István civilben egy újfehértói szabadidőközpont igazgatója, egy alkalommal pedig náluk edzett a római és görögkatolikus atyákból álló magyar papválogatott. S mivel Kranyik István igazolt öregfiúk futballista, ha már látta a papokat – ahogy ő mondja: „fiúkat” – a labda körül, nem állta meg, szakmai tanácsokkal látta el őket a pálya széléről.

Az atyák nem bánták, legott megkérték őt, legyen az edzőjük.

Kranyik István elmondta, hogy az ország számos pontjáról van játékos a csapatában, így például a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéből, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéből, vagy például Karcagról: ő Veress Zoltán, aki eddig az összes, mind a 16 Eb-n részt vett, ezt rajta kívül csak egy osztrák pap/kapus mondhatja el magáról.

A magyar válogatott a hatodik helyen végzett a papok idei foci Európa-bajnokságán. Az álló sor közepén látható Kranyik István, az atyákat “dirigáló” edző. Fotó: Facebook/Magyar Papi Válogatott

Most azonban térjünk vissza a nagypályás labdarúgókhoz, hiszen a kezdődő Európa-bajnokság miatt minden focibarát lázban ég, eredményt latolgat.

Sokan csettintettek, amikor meglátták a csoportbeosztást – kezdte a maga latolgatását Kranyik István; ki ne tudná, a pénteken – magyar szempontból szombaton – kezdődő foci Eb-n Marco Rossi szövetségi kapitány fiai az A jelű csoportba kerültek Svájc, a házigazda Németország és Skócia mellé.

Egy szempontból a három évvel ezelőtti Eb-csoportunk sokkal könnyebb, mert látva az akkori ellenfeleket – Portugáliát, Franciaországot és Németországot – senki nem várt továbbjutást a csapattól. Mindenki azt mondta, hogy emelt fővel estünk ki, sőt még esélyünk is volt a németek ellen az utolsó meccsen

– idézte föl a mester.

Két napra szivárványos díszkivilágítást kap a müncheni stadion a labdarúgó Eb idején

Most viszont nagyon necces lesz – jósolta. Most valós továbbjutási esélye van ugyanis a magyar válogatottnak, de ezt elérni, no, az igen nehéz lesz.

Kranyik István szerint a legnagyobb győzelmi esélyünk az első meccsen, Svájc válogatottja ellen várható. Úgy véli, hogy a hagyományos, felívelős, brusztolós, ütközős futballt bemutató skótok játéka alapvetően nem kedvez a magyar csapatnak, a németek pedig odahaza „nagyon össze fogják szedni magukat”.

Az én megítélésem szerint otthon nem akarnak megégni, bár szerintem nem fogják megnyerni az Eb-t, vagyis remélem, hogy nem fogják megnyerni

– jegyezte meg az edző, aki szerint egy Svájc elleni győzelem olyan alapot adhatna Magyarországnak, hogy a továbbjutást is meghozná a csoportból, legalább a harmadik helyen.

A hat négytagú csoportból összesen tizenhat csapat jut be a nyolcaddöntőbe, vagyis a csoportok első és másodikjai mellett a négy legjobb csoportharmadik válogatott is továbbjut. Persze egy győzelem alighanem nem lesz elég, kell majd még pontot vagy pontokat gyűjtenie a mieinknek a további csoportmeccseken is.

Amikor felvetettük Kranyik Istvánnak, hogy a németek ellen a magyar csapat az előző három összecsapásából egyet megnyert, kettőt döntetlenre hozott, kicsit lehűtötte a kedélyeinket.

Rámutatott, hogy ebből két meccs (egy győzelem, egy döntetlen) a Nemzetek Ligája küzdelmei során zajlott le, amelyet szerinte az igazán nagy csapatok – köztük Németország és Anglia – nem vett komolyan, „nyűg volt számukra”.

Persze összességében derűlátó Kranyik István a magyar csapat szereplését illetően, de szerinte a csoport favoritja mindenképpen Németország.

Kranyik Istvánt a magyar csapat játékosairól is kérdeztük, azzal a kitétellel, hogy Szoboszlai Dominikot ”nem ér” kiemelni, őt úgyis mindenki a legjobbnak tartja, joggal.

A papválogatott mestere – Ferencváros-szurkolóként – sokat vár Varga Barnabástól, akinek szerinte nagyot jót tett, hogy szerzett két gólt a válogatott utolsó, Izrael ellen lejátszott felkészülési mérkőzését, hiszen Varga talán kicsit gödörbe került, miután a klubszezon végén, a kupadöntőben kihagyott egy büntetőt a Paks ellen. A kupát végül nem is nyerte meg a Fradi.

Születésnapi ajándék – Élete legfontosabb gólját szerezte Papp Kristóf a Puskás Arénában

Kranyik István a Freiburg támadójának, Sallai Rolandnak a kiemelkedő játékában is bízik.

Bolla Bendegúz (j) és az izraeli Ramzi Safuri a Magyarország – Izrael felkészülési labdarúgó mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2024. június 8-án. Fotó: MTI/Derencsényi István

Bolla Bendegúztól – a korábbi Vidi-játékostól, az elmúlt években Svájcban futballozó, az Eb előtt a Rabid Wienhez igazoló – szélsőhátvédtől pedig azt várja Kranyik István, hogy a magyar csapat meglepetésembere legyen. Való, nagyon jól játszott ő is Izrael ellen.

Nem mellesleg Szoboszlai Dominik és Bolla Bendegúz régóta ismerik egymást, jó köztük az összhang, ez is segíthet. Gyermekkorukban együtt nevelkedtek a székesfehérvári Főnix Gold csapatában.

S ha már elárulta a Vasárnap.hu-nak Kranyik István, hogy fradista, megkérdeztük, hogy szerinte ki a jobb kapus, a Bundesligában szereplő Leipzig kapusa, Gulácsi Péter, vagy a magyar bajnok, a Ferencváros hálóőre, Dibusz Dénes.

Az edző Gulácsi Péter mellett teszi le a garast, egyrészt azért, mert szerinte ő jobban mozdul ki a beadásokra, nem marad a gólvonalon, s azért is, mert imponáló, hogy milyen nagyszerű teljesítményt nyújtott hosszú sérülése után a német bajnokságban.

Fejben nagyon ott van

– mondta Gulácsiról Kranyik István.

Címlapkép: Callum Styles, Sallai Roland, Nagy Ádám, Willi Orbán és Kerkez Milos (elöl b-j), valamint Bolla Bendegúz, Szalai Attila, Varga Barnabás, Lang Ádám, Gulácsi Péter és Szoboszlai Dominik (hátul b-j) a Magyarország – Izrael felkészülési labdarúgó mérkőzés előtt a debreceni Nagyerdei Stadionban 2024. június 8-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre