Két napra szivárványos díszkivilágítást kap a müncheni stadion a labdarúgó Eb idején

Szivárványos világítást kap a németországi labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt a több, mint 70 ezer főt befogadni képes müncheni stadion. A bajor nagyváros arénája és annak díszkivilágításának ügye a három évvel ezelőtti kontinensviadal során is téma volt, éppen a német-magyar meccs kapcsán.

Nem csak l’art pour l’art foglalkoznak a németek a stadion világításának kérdésével. Emlékezetes, hogy a három évvel ezelőtti sorsdöntő, müncheni német-magyar meccs előtt a németek azért kardoskodtak, hogy szivárványos díszkivilágítás fogadja a csoportkör 3. fordulójában rendezett mérkőzés csapatait, szurkolóit.

Az akkor egyértelműen politikai, világnézeti üzenetet képviselni vágyó performanszt végül az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) megakadályozta, “kicsavarták” a szivárványos izzókat. A meccs alatt azért lengtek szivárványos zászlók a lelátón.

S amíg a németek ezzel foglalkoztak, a jóval esélytelenebb magyar csapat kis híján kiejtette a tornáról a mindig erős németeket; végül is 2:2-es döntetlennel zárult a meccs, aminek akkor a németek örülhettek.

Csak röviden jegyezzük meg, hogy a német válogatott a 2022-es katari labdarúgó világbajnokságon sem csak a játékra koncentrált, nem is jutottak tovább a csoportjukból. Az LMBTQ-közösségeknek kedveskedő szivárványos „One Love” feliratú karszalagot akartak viselni a meccseken a csapat játékosai, de ezt nem engedte meg nekik a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), ezért az egyik mérkőzés előtti csoportképen a játékosok befogott szájjal pózoltak.

Azt egyelőre nem tudhatjuk, hogy idén a magyar csapat elleni csoportmeccsen rózsaszín mezükben pályára lépő németek a focival vagy inkább valami mással törődnek-e majd a tornán.

Rózsaszín mezben játszanak a házigazda németek a magyarok ellen az Európa-bajnokságon

Az azonban már ismert, hogy június 22-én és 23-án szivárványos kivilágítást kap majd a müncheni stadion. Azokon a napokon rendezik meg a müncheni Pride-ot, Eb-meccseket viszont e két nap során nem tartanak a városban.

Címlapkép: A müncheni Allianz Arena korábban is gyakran “viselt” szivárványos “dresszt”. Forrás: Facebook/Allianz Arena

Iratkozzon fel hírlevelünkre