A Visegrádi Négyek esete a Fukar Négyekkel

Húsz perccel lett rövidebb a pénteken kezdődött és kedd hajnalban véget ért európai uniós állam- és kormányfői csúcstalálkozó, mint a rekorder 2000-es nizzai értekezlet. Bár csúcsot nem döntöttek az országok vezetői, meghozták a következő időszak legfontosabb döntéseit: megállapodtak a következő hétéves költségvetésről és a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni helyreállítási alapról.

Az egyértelműen kijelenthető, hogy a megállapodás siker Magyarország számára. Hárommilliárd euróval több pénzt kapunk ugyanis, mint a decemberi, eredeti javaslatban szerepelt, és a jogállamisági kritériumok is sokkal enyhébbek, mint azt korábban javasolták. Ráadásul az erről szóló esetleges szavazás módján is úgy változtattak, hogy a pénzek felfüggesztése gyakorlatilag kivitelezhetetlen legyen.

Orbán Viktor tehát elérte a lehető legjobb kompromisszumot Magyarország számára, és az összes, a Parlament által számára megszabott feltételt teljesítette.

Nem véletlen, hogy nem sokkal a csúcs után úgy fogalmazott: Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem megvédte nemzeti büszkeségét az európai uniós csúcson. Orbán Viktor hangsúlyozta azt is, hogy

minden olyan kísérletet sikerült visszautasítani, amely összekötötte volna a jogállamisági feltételeket és a pénzek szétosztását.

A sikert azonban nem adták ingyen. A hétvége során többször tűnt úgy, hogy a tárgyalások zátonyra futnak, hogy a Visegrádi Négyek és a Hollandia-vezette fukar négyek között akkora a véleménykülönbség, hogy azt nem lehet egy platformra hozni. Ekkor szólalt meg Orbán Viktor, aki azt mondta, mindennél fontosabb, hogy megállapodás szülessen, és ennek érdekében akár egy hetet is hajlandó Brüsszelben tölteni. A miniszterelnök csak a Facebookra feltöltött képei alapján

folyamatosan egyeztetett a V4-es miniszterelnökökkel, konzultált Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel, illetve részt vett azon a hétfő éjszakai, szűk körű megbeszélésen is, ahol végső formába öntötték a csomagot.

Ez utóbbi tárgyaláson von der Leyen bizottsági elnök mellett csak 10 tagállam vezetője vett részt, Orbán Viktoron kívül ott volt többek között Angela Merkel, Emmanuel Macron, a lengyel, a holland, a dán, a svéd és a luxemburgi miniszterelnök.

Nem véletlen, hogy ezen országok vezetői mind pozitívan értékelték a csúcstalálkozót és az ott született megállapodást. Azt már megtanulhattuk, hogy a brüsszeli sikert nem adják könnyen és nem volt ez másképp most sem. A fáradhatatlan munka azonban ezúttal is tekintélyt parancsolt és ez meghozta eredményét.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre