Dzsihadista támadások miatt harmincezer gyermek nem járhat iskolába a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén

Legalább 10 embert megöltek és több épületet felgyújtottak az Iszlám Államhoz kötődő Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) tagjai április 3-án éjjel a Mangina nevű faluban, amely a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén található, Észak-Kivu tartományban – tájékoztatott a fides.org.

A támadók megrohamozták a helyi egészségügyi központ épületét, amely részben leégett, valamint még egy tucatnyi házat és üzletet.

A falubeliek értetlenül állnak a támadás előtt, nem értik, hogyan történhetett meg mindez egy olyan területen, ahol kongói és ugandai katonák jelen vannak.

Az ADF egy ugandai lázadócsoport, amely már régóta terrorizálja az Észak-Kivuban és Ituriban élő helyi lakosságot. Az ADF 2019-ben bejelentette, hogy csatlakozik az Iszlám Államhoz, ezzel is hangsúlyozva dzsihadista kötődését.

A ma már ISCAP, azaz az Iszlám Állam Közép-afrikai Tartománya néven is ismert ADF erőszakos fellépése miatt közel 30 ezer diák, köztük 11 ezer lány nem járhat többé iskolába az ország keleti részén.

Az iskolai felügyelők egy csoportja által nemrégiben végzett felmérés szerint 79 általános és középiskolát zártak már be a bizonytalanság miatt. Az iskolaépületek egy részét a lázadók felgyújtották.

Március végén Mamove nevű falui lakói arról számoltak be, hogy 2023 októbere óta az ADF több mint 80 embert ölt meg, 60 embert pedig elrabolt. A lázadók egyre inkább aktívak Beni városának peremén is, helyi források szerint március 1-24. között többször megtámadták a várost, elsősorban annak Mulekera nevű külvárosát. Több tucat embert megöltek, sokan eltűntek. A támadók kifosztották a térség egyik legértékesebb termékét, a kakaót őrző raktárakat is.

Címlapkép: Kisgyermeket visz a hátán egy nő a Mugunga menekülttáborban a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti Goma nagyvárosánál 2024. március 13-án. Ezen a napon az Európai Bizottság 4,75 millió euró humanitárius segély folyósítását jelentette be a Kongói DK-nak. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) több millióra teszi a kongói belső menekültek számát, akik a keleti tartományokban aktív fegyveres csoportok miatt kényszerültek otthonuk elhagyására az utóbbi két évben. Fotó: MTI/EPA/Moise Kasereka

Iratkozzon fel hírlevelünkre