Így emlékeznek politikusaink az aradi vértanúkra

174 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án, végezték ki az aradi vértanúkat – haláluk a magyar forradalom és a szabadságharc vérbe fojtásának szimbóluma. A magyar politikusok is megemlékeznek a gyásznapról, van akik koszorúzással, van aki sima Facebook-poszttal tiszteleg a mártírok előtt.

Novák Katalin közösségi oldalán osztott meg egy képet

Tisztelet a magyar szabadság mártírjainak!

– írja a köztársasági elnök. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Pöltenberg Ernő szavait idézi, mikor a vezérőrnagy  a kivégzés helyszínére haladt 1849 október 6-án: 

Szép kis deputáció megy az Úristenhez a magyarok ügyében közbenjárni.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára egy-egy képpel emlékeznek a nemzeti gyásznap alkalmából. Tuzson Bence igazságügyi miniszter részt vett az Országház előtti lobogó felvonáson, és a Fiumei úti sírkertben való megemlékezésen is, utóbbi eseményről osztott meg néhány képet Facebook-oldalán.

Nekünk, magyaroknak nehéz sorsot szánt a történelem, de mi sohasem adtuk fel. Nemegyszer csak magunkra számíthattunk, s nemcsak nemzetünket, de sokszor Európát is nekünk kellett megvédenünk. Ennek a terhét mindig büszkén viseltük. Büszkén viselték az aradi vértanúk is, akik értünk magyarokért és a magyar nemzetért haltak meg

– fogalmazott az igazságügyi miniszter. 

Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője Újbudán, a Schweidel József emléktáblájánál helyezett el egy koszorút a 13 aradi vértanú előtt tisztelegve.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szintén a Kossuth Lajos térről jelentkezett be.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Gáspár András honvéd tábornokot idézte:

Olyan büszkén fogadták a halálos ítéletet, mintha csupa dicséretet olvastak volna fel előttük. A kihallgatásoknál, amikor még remélték, hogy javítanak sorsukon, talán szelídeknek mutatkoztak, de most: mindegyik egyszerre úgy megkeményedett, mint a gránitszikla. Akik látták őket az utolsó útjukon, azt mondották, hogy a kísérő katonaság lógatta a fejét szomorkodván; de a hős hadfiak mindannyian büszke daccal mentek. Úgy mesélik, hogy Damjanich még élcelődött is folyvást. Isten nyugosztalja, mert a magyar hazának nem volt több ily nemes bajnoka, mikor e tizenhárom nemes lángoló mécsese kialudt. Én napokig úgy éreztem magamat, mintha valami mocsok esett volna rajtam, hogy nem voltam közöttük.

Juhász Hajnalka, a KDNP alelnöke Facebook-posztjában összegyűjtötte az aradi vértanúk utolsó mondatait:

Latorcai Csaba, területfejlesztési miniszterhelyettes közösségi oldalán azt írta:

A vértanúk a szabadságharc kezdetén még aktív, vagy kilépett császári tisztek voltak, de a forradalomban játszott szerepük miatti megtorlással az osztrákok példát akartak statuálni. Haláluk és a szabadságharc sok küzdelme azonban nem volt hiábavaló. A magyarokban nemcsak tovább élt, de tovább is erősödött a szabadság és a függetlenség eszméje. Az ország pedig, bár hatalmas véráldozatok árán és a nemzeti önrendelkezéstől megfosztva, de elindult a polgári fejlődés útján

– fogalmazott, hozzátéve, az aradi tizenhármak és a többi vértanú feltétel nélküli kitartása és hazaszeretete példaértékű volt a 1848-as szabadságharc után, ahogy ma is utat mutat nekünk és bátorít.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese úgy fogalmazott, számára október 6 az egyik legszívszorítóbb nap az évben. Ennek alkalmából Illyés Gyula Tiszták című versének részletét közölte Facebook-oldalán. 

Hőseink példaként állnak előttünk, hogy minden erőnkkel álljunk ki Magyarországért! Legyen áldott emlékük!

– zárta bejegyzését a parlamenti államtitkár.

Harrach Péter, a  a KDNP frakcióvezető-helyettese a Batthyány-mauzóleumnál járt, ahol koszorút helyezett el az aradi vértanúk emlékére. A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke korábban a Vasárnap.hu-nak adott interjújában hangsúlyozta, miért is fontos az emlékezetpolitika, és ennek pedagógiája.

Iratkozzon fel hírlevelünkre