Jeffrey Sachs: Amerika célja, hogy globális hegemón legyen, de Orbán Viktor tisztán látja a helyzetet

A világ egy multipoláris rend felé mozdul el, amelyben Kína és Eurázsia jelentős szerepet tölt be a világgazdaságban – erről beszélt Jeffrex Sachs amerikai közgazdász, aki az ukrajnai háborúról fejtette ki véleményét az Eurázsiának. A Columbia Egyetem professzora úgy nyilatkozott, az Egyesült Államok legnagyobb hibája az volt, hogy valójában már a kilencvenes évek elején tervbe vette a NATO bővítését egészen Ukrajnáig.

Sachs szerint Amerika hozzáállása téves, veszélyes, provokatív és arrogáns volt. Ha az Egyesült Államok ezt nem lépte volna meg, sokkal biztonságosabb és együttműködőbb világunk lenne – vélekedett a professzor. Jeffrey Sachs azt is leszögezte, ebben a háborúban „mindenki veszít”.

A legnagyobb vesztes természetesen Ukrajna, hiszen lerombolja az országot a háború. Európa a következő legnagyobb vesztes, mert a gazdasági és társadalmi következmények óriásiak. Az Egyesült Államok is veszít, mert több mint száz milliárd dollárt költött, és mert a világ nagy része nem ért egyet az álláspontjával

– fogalmazott a közgazdász. Hozzátette, a világ nagy része azt szeretné, ha a háború véget érne anélkül, hogy a NATO tovább terjeszkedne.

Washingtonnak még mindig megvan az az illúziója, hogy valahogyan ő a globális vezető. De nem lehetsz globális vezető, ha a világ nagy része nem akar követni

– tette hozzá a professzor rávilágítva arra, hogy a geopolitika és a világgazdaság drámai változásokon megy keresztül, és többféle perspektíva van kialakulóban. Ezek közül az egyik az integrált Eurázsia, ahol a világ népességének nagy többsége él. Jeffrey Sachs szerint Európa teljesen Amerika oldalára állt, azonban akadnak még olyan európai vezetők – például Orbán Viktor -, akik tisztán látják a helyzetet. A professzor szerint az Egyesült Államok célja, hogy globális hegemón legyen.

Ezért vívott számos háborút, valamint vett részt több tucatnyi rejtett és nyílt rendszerváltó műveletben vett részt külföldi kormányok megbuktatására az utóbbi időben. Ezzel szemben szerinte Kína, amely természetesen óriási hasznot húz az geopolitikai átalakulásból, eközben igyekszik win-win együttműködést folytatni a többi országgal.

– fogalmazott a közgazdász, hozzátéve, éppen ezért helyes koncepció az, amit a magyar kormány képvisel

Magyarország Európa közepén van, közel a volt Szovjetunióhoz, a Fekete-tengerhez és a Földközi-tengerhez. Nagyszerű összekötő szerepet játszhat. Remélem, nem csak Magyarország érti ezt meg, hanem Brüsszel is. Egy multipoláris világra van szükségünk, ahol nem rangsorolunk országokat, ahol békés kapcsolatokat ápolunk a világ különböző részei között

– emelte ki a professzor.

Forrás, fotó: Eurázsia

Iratkozzon fel hírlevelünkre