Semjén Zsolt: Keresztes Sándor az egyház és a magyarság napszámosa volt

Keresztes Sándor az egyház és a magyarság napszámosa volt – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, méltatva a párt újjáalapítóját, egykori országgyűlési képviselőt, vatikáni nagykövetet emléktáblájának avatásakor csütörtökön Budapesten.

Semjén Zsolt kiemelte: Keresztes Sándor hűséges volt egyházához és nemzetéhez, nála a katolikus hit és a kereszténydemokrácia egységbe forrt. Kereszténydemokrata meggyőződése a pápai szociális enciklikákon, végső soron az evangéliumon alapult.

Keresztes Sándort az egyház társadalmi tanítása vértezte fel a neopogány, Isten- és emberellenes, nyilas, kommunista diktatúrákkal szemben, személyes egzisztenciájának kockáztatása árán is szembeszállt ezekkel

– mondta a KDNP elnöke. Semjén Zsolt kitért arra, hogy a mai egyház- és nemzetpolitika több elemében Keresztes Sándorhoz nyúlik vissza.

Erős KDNP nélkül nem a magyar volna Európa legkereszténydemokratább kormánya, és így nem tudná védeni a keresztény civilizációt Európában

– tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Budapest, 2023. augusztus 31.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke (j) és ifj. Keresztes Sándor felavatja Keresztes Sándornak, a KDNP alapítójának, egykori országgyûlési képviselõjének, vatikáni nagykövet emléktábláját Budafokon, a Kölcsey utcában 2023. augusztus 31-én.
MTI/Máthé Zoltán

Szólt arról is, hogy a magyar kereszténydemokrácia ujjászervezése mellett Keresztes Sándor az Antall-kormány vatikáni nagyköveteként sokat tett Gyulafehérvár érseki rangra emeléséért. A Budafokon, a Kölcsey utca 4. számú ház falán elhelyezett emléktáblán az áll: haláláig itt élt Keresztes Sándor (1919-2013), a Kereszténydemokrata Néppárt alapítója, országgyűlési képviselő, vatikáni nagykövet. Az emléktáblát a KDNP és a család állította.

(MTI)

A címlapképen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke beszédet mond Keresztes Sándornak, a KDNP alapítójának, egykori országgyûlési képviselõjének, vatikáni nagykövet emléktáblájának avatásán Budafokon, a Kölcsey utcában 2023. augusztus 31-én.
MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre