Többen beperelték a holland államot az örökbefogadásuk során elkövetett csalások miatt

Nyolc, az 1980-as és 1990-es években holland szülők által Srí Lankáról örökbefogadott személy perli Hollandiát, mert állításuk szerint örökbefogadási papírjaikat meghamísították, és az állam jogtalanul engedélyezte adoptálásukat – írta az NlTimes hírportál szerdán.

A panaszosokat képviselő ügyvéd az állításokat arra alapozza, hogy az érintett személyek útlevelében megváltoztatták a neveket, és az örökbefogadási aktákban valótlanul tüntették fel a születési dátumokat, a születési helyeket és biológiai szülők neveit is.

Az ügyvéd szerint a felperesek „nap mint nap tapasztalják az örökbefogadás során elkövetett csalás következményeit: nem tudják, ki a családjuk vagy mi a nevük, illetve hogy mikor születtek”. „Ügyfeleimet soha nem lett volna szabad ilyen módon örökbe adni. Az akkori kormány félrenézett, ezért az állam felelős a következményekért” – tette hozzá.

Az ügy érinettejei azt szeretnék, hogy a kormány ismerje el a szenvedéseiket, és kárpótolja őket. A hírportál szerint mindannyiukat a Stichting Flash nevű, mára már felszámolt ügynökségen keresztül fogadták örökbe, amelyet a múltban többször is kapcsolatba hoztak örökbefogadási visszaélésekkel.

Az örökbefogadási folyamattal kapcsolatos visszaéléseket és a holland kormány felelősséget egy 2019-ben megbízott különbizottság vizsgálta 1967 és 1998 közötti időszakra visszamenőleg. A testület elsősorban bangladesi, brazil, kolumbiai, indonéz és Srí Lanka-i gyermekek örökbefogadását tanulmányozta, és a korrupció, okirathamisítás, gyermekkereskedelem, továbbá gyermekrablás több esetére derített fényt. A jelentésből kiderült továbbá, hogy a holland kormány már a 1960 évek végétől tudatában volt a visszaéléseknek.

Mivel az eseteket vizsgáló bizottság arra utaló jeleket is talált, hogy a közelmúltban is történtek visszaélések, a kormány februárban 2021-ben felfüggesztette az örökbefogadásokat külföldről. Ugyanabban az évben a kormány bocsánatot kért ugyan, hogy a holland állam évekig szemet hunyt a visszaélések felett, de pénzügyi kárpótlást nem helyezett kilátásba az áldozatoknak. Ehelyett mintegy 36 millió eurót különített el egy olyan központ létrehozására, amely jogi és pszichológiai támogatást nyújt az áldozatoknak, és megkönnyíti az aktáikhoz való hozzáférést.

(MTI)

A címlapkép forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre