Marozsán Fábián és Piros Zsombor sem tudott belépni Wimbledon főkapuján

Két magyar teniszező is érdekelt volt az angol nyílt teniszbajnokság selejtezőjének utolsó fordulójában, de sajnos hiába küzdöttek óriásit, a főtábla egyelőre még álom marad a számukra.

Marozsán Fábián friss top 100-asként vágott neki a wimbledoni selejtezőnek, azzal a céllal, hogy karrierje során először felkerüljön egy Grand Slam-torna főtáblájára. Nem volt könnyű dolga, hiszen korábban még sohasem teniszezett füves borításon, így nem tudhattuk, hogyan adaptálja majd a körülményeket.

Fábián azonban úgy kezdte az első mérkőzését, mint aki ilyen pályákon nőtt föl, egyáltalán nem látszott rajta a tapasztalatlanság, az első szettben kétszer is elvette Krutykh adogatását és 6:1-el előnybe is került.

A második játszmában viszont semmi sem jött össze Marozsánnak, az ukrán teniszező ugyancsak 6:1-el fordított. A világranglistán egyébként 86 hely volt a különbség a két játékos között, és ez a döntő szettben meg is mutatkozott, egy ideig fej-fej mellett haladtak, majd Fábi a legjobb pillanatban breakelt és ezzel eldöntötte a találkozó sorsát.

A második körben már egy jóval rutinosabb teniszező volt Marozsán ellenfele, a svéd Elias Ymer a Roland Garroson is főtáblás volt, most viszont erre esélye sem volt, Fábián adogatóként remekelt, aminek köszönhetően két játszmában 6:3 7:6-ra legyőzte az ellenfelét.

Így érkeztünk el a mindent eldöntő mérkőzésig, Marozsánra a német Maximilian Marterer várt a selejtező harmadik fordulójában. A 28 éves teniszező a tavalyi szezonban főtáblás volt az angol nyílt teniszbajnokságon, sőt, meccset is tudott nyerni a szlovén Aljaz Bedene ellen, a második körben Frances Tiafoe állította meg.

Most is a tapasztaltabb német kezdte jobban a mérkőzést, bár Fábi is nagyon jól szervált, de az első két szettben kétszer is megingott adogatóként, amit Marterer könyörtelenül kihasznált és 7:5 6:4-el kétszettes előnybe került.

A következő két játszmában szépen lassan átvette az irányítást a magyar játékos, a harmadikat rövidítésben húzta be, majd a negyedikben a sokadik breaklabdáját kihasználva egyenlített. A döntő etap is jól indult Fábián számára, rögtön elvette az ellenfele adogatását, sokáig azonban nem örülhetett, rögtön a következő játékban visszazárkózott a német.

A végén, amikor már úgy tűnt, zsebben van a győzelem, 5:5-nél két breaklabdája volt, de sajnos egyiket sem tudta kihasználni, majd adogatóként váratlanul teljesen összeesett és az utolsó pillanatban Marterer kiénekelte a sajtot a szájából.

Szerencsére nem Marozsán Fábián volt az egyetlen magyar férfi teniszező, akinek szurkolhattunk a selejtezőben, hiszen a korábbi junior Australian Open-bajnok Piros Zsombor is ott volt a mezőnyben. Zsombi is szintén élete első felnőtt GS-főtáblájára hajtott, és neki is a szokásosnál izgalmasabbra sikerült az első fordulója.

Piros kemény csatában nyerte meg az első szettet Joris De Loore ellen, majd a második játszmát Marozsánhoz hasonlóan 6:1-re elbukta, a végén mégsem volt kérdés, hogy ki lesz a találkozó győztese, Zsombor emelni tudott a játéka színvonalán és végül 6:1-el lezárta a mérkőzést.

A második fordulóban egy egész jó formában lévő spanyol teniszező volt a magyar játékos ellenfele, Pablo Llamas Ruiz többször is elvette Piros adogatását, de a szettek végén mindig Zsombor volt a koncentráltabb kettejük közül, így két szettben meg is tudta nyerni a mérkőzést.

Az utolsó körben egy régi ismerős várt Piros Zsomborra, hiszen azzal a Shintaro Mochizukival kellett szembenéznie, akivel már négyszer is megmérkőzött. Ebből a négy meccsből hármat a magyar teniszező nyert, idén kétszer találkoztak, Barlettában Mochizuki hagyta el győztesen a játékteret, egy héttel később Splitben pedig Piros diadalmaskodott.

Magyar szempontból azonban ez az összecsapás sem kezdődött jól, Zsombi rögtön a találkozó elején elveszítette az adogatását, és bár ebből a hátrányból még fel tudott állni, a szett hátralevő részében még kétszer lebreakelték, így elúszott az első játszma.

A folytatásban is megmaradt ez a tendencia, a japán teniszező előnybe került, Piros nagy nehezen visszakapaszkodott, majd a szett végén ismét Mochizuki játszott fölényben. A harmadik szettre már teljesen elfáradt a korábbi junior Grand Slam-győztes, ápolni is kellett a játszma közepén, és végül 6:3 6:4 6:1-es vereséget szenvedett.

Sajnos egyik fiatal magyar teniszezőnek sem sikerült most feljutnia a főtáblára, de biztosak lehetünk abban, hogy ez csak idő kérdése, és hamarosan nekik is kijön a lépés. Addig is fel a fejjel, és tovább előre!

A címlapképen Marozsán Fábián a spanyol Carlos Alcaraz ellen játszik a római salakpályás tenisztorna férfi egyesének harmadik fordulójában 2023. május 15-én. Forrás: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari

Iratkozzon fel hírlevelünkre