Az ember, aki rövid időn belül kétszer is legyőzte Novak Djokovicot

A szerb világelsőt idén nem sok mindenkinek sikerült legyőznie, Jannik Sinner viszont két héten belül kétszer is megverte a 24-szeres Grand Slam-győztest.

Az ATP-világbajnokságig mindössze öt embernek sikerült idén két vállra fektetnie Novak Djokovicot, aki ismét egészen elképesztő évet fut 2023-ban, megnyerte ugyanis az Australian Opent, a Roland Garrost és a US Opent, így a Grand Slam-tornák tekintetében megelőzte az egyik legnagyobb riválisát, Rafael Nadalt, akinek továbbra is 22 győzelme van.

A leginkább otthonosabb terepén, a wimbledoni centerpálya füves borításán azonban kisebb meglepetésre vereséget szenvedett, hiszen a fináléban Carlos Alcaraz ellen egyértelműen ő volt az esélyes, a fiatal spanyol azonban visszavágott a francia nyílt teniszbajnokságon elszenvedett vereségért.

Amennyire az otthona Wimbledon Novak Djokovicnak, annyira az otthona a világbajnokság is, ugyanis az idei viadalig Roger Federerhez hasonlóan hatszor sikerült diadalmaskodnia, és nagyon közel állt ahhoz, hogy a hetediket ne most húzza be.

A sorsa Jannik Sinner kezében volt, aki előbb a csoportkörben egy maratoni csatában legyőzte a rekordbajnokot, majd a csoportküzdelmek végén ki is ejthette volna a szerbet, mindössze ki kellett volna kapnia a dán Holger Runétól.

Az olasz klasszis azonban nem szeretett volna taktikázni, a hazai közönség előtt nem engedhette meg magának, hogy mérkőzést veszítsen, így Djokovic is megmenekült. Egy tapasztaltabb teniszező valószínűleg gond nélkül kiejtette volna Novakot, hiszen a szerb általában a finálékban játszik a legjobban, és ez most is bebizonyosodott.

A döntőben ismét összecsapott a két játékos, Sinnernek ott azonban már nem osztottak lapot, Djokovic ismét magasabb ligában játszott, esélyt sem adott az ellenfelének és végül könnyedén nyerte meg a hetedik világbajnoki címét.

Sinner nem szerette volna a könnyebb utat választani, ami tényleg csak a nagy bajnokok ismérve, és egy héttel később a Davis-kupában bebizonyította, hogy nem csak egyszer képes maradandót alkotni Djokovic ellen.

Az olasz Jannik Sinner a holland Tallon Griekspoor a ellen játszik a tenisz Davis-kupa negyeddöntőjének Olaszország – Hollandia mérkőzésén a spanyolországi Málagában 2023. november 23-án. MTI/AP/Manu Fernández

Ismét komoly háromszettes csatába bonyolódtak, a harmadik játszmában Novaknak három meccslabdája is volt fogadóként, de innen is fel tudott állni az olasz tehetség, aki végül óriási magabiztossággal fordította meg a meccset.

Sinner lendülete a továbbiakban sem fogyott el, egy kis pihenő után párosban is pályára lépett, ahogyan Novak Djokovic is, de itt már egyértelműbb volt az olasz fölény, így a szerbek végül búcsúzni kényszerültek.

A világranglista negyedik helyezettjének vezérletével az olaszok a döntőben sem remegtek meg, Sinner egy újabb könnyed győzelmet rázott ki a kisujjából Alex de Minaur ellen, így az olasz teniszválogatott 1976 után nyerte meg újra a Davis-kupát.

Ezt a teljesítményt látva a következő évben egyetlen tornán sem lehet leírni Jannik Sinnert, biztosak lehetünk benne, hogy jó pár trófeát fog a magasba emelni 2024-ben is.

A címlapképen Novak Djokovic szerb teniszező sajtótájékoztatót tart a tenisz Davis-kupa negyeddöntőjének Szerbia – Nagy-Britannia mérkőzése előtt a spanyolországi Málagában 2023. november 22-én. A hétszeres világbajnok Novak Djokovic 400. hete vezeti a férfi teniszezők világranglistáját.
MTI/EPA-EFE/Jorge Zapata

Iratkozzon fel hírlevelünkre