Marozsán Fábián a háromszoros GS-döntőst is leiskolázta Shanghaiban

A magyar teniszező három szettben 7:6 3:6 6:4-re verte meg az idei Roland Garros döntősét, a norvég Casper Ruudot a Shanghaiban zajló keménypályás férfi tenisztorna nyolcaddöntőjében.

Marozsán ezúttal sem ijedt meg a lehetőségtől, már nagyon jól tudja, milyen érzés egy top 10-es játékost megverni, hiszen idén Rómában a világelső Carlos Alcarazt is megverte. Azóta nem ment olyan gördülékenyen a játék Fábiánnak, de úgy tűnik, Shanghaiban újra magára talált.

Az elmúlt egy hétben több szép győzelmet aratott, többek között a 11. kiemelt Alex de Minaurt is legyőzte két játszmában, de Casper Ruud mégis egy jóval komolyabb skalpnak számít. Bár a norvégnak nincs valami jó szezonja idén, nyáron mérkőzést is alig tudott nyerni, de úgy tűnt, ő is most kezdte megtalálni a formáját.

A 24 éves magyar teniszező azonban őt is meglepte, és már a második adogatójátékában három breaklabdát kellett hárítania. Az első szettben nagyon jól muzsikált Marozsán fogadójátéka, 3:3-nál pedig sikerült is elvennie ellenfele adogatását.

Sokáig azonban nem örülhetett, Ruud egyből visszajött a szettbe, és a játszma végéig már egyikük sem remegett meg. A tie breakben Fábi elővette a jobbik játékát, és egy tetszetős nyerővel előnybe is került. A folytatásban emelni tudott a játéka színvonalán a háromszoros Grand Slam-döntős, a második szettben kétszer is elvette Marozsán adogatását, és kevesebb, mint 40 perc alatt egyenlíteni tudott.

Szerencsére az elveszített játszma egyáltalán nem zökkentette ki a magyar teniszválogatott oszlopos tagját, a döntő szett elképesztően izgalmas párharcot hozott.

Mindkét teniszezőnek megvoltak az esélyei, de a végjátékban Fábián volt a koncentráltabb, 4:4-nél elvette Ruud adogatását, majd egy szemet gyönyörködtető tenyeres nyerővel lezárta a 2 óra 41 percig tartó összecsapást.

Marozsán az újabb győzelmének köszönhetően rengeteget lépett előre a világranglistán, jelenleg a karriercsúcsot jelentő 65. helyen áll, egy újabb sikerrel pedig a top50-be is bekerülhetne, amivel az 53. pozícióban lévő Fucsovics Marcit is megelőzné, és ezzel a legmagasabban rangsorolt magyar teniszezővé válna.

Ehhez azonban valószínűleg a lengyel Hubert Hurkaczot kellene legyőznie, aki keménypályán kifejezetten otthonosan mozog, kellemetlen szerváit nagyon nehéz fogadni, de a 16. kiemeltnek ehhez még le kell győznie a kínai Zhangot, aki jelenleg nyolc meccses győzelmi sorozatban van.

A címlapképen  Marozsán Fábián a norvég Casper Ruud ellen játszik a sanghaji keménypályás férfi tenisztorna nyolcaddöntőjében 2023. október 10-én. Forrás: MTI/EPA/Andrés Martínez Casares

Iratkozzon fel hírlevelünkre