Szijjártó Péter: Ez sem csak úgy az égből pottyant le

A magyar kormány továbbra is kiemelten támogatja a nemzetközi piacokon versenyképes vállalatokat, ezek ugyanis mind hazánk exportját növelik, ami fontos a gazdasági teljesítmény szempontjából – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Tatabányán.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Graboplast Padlógyártó Zrt. üzemavatásán arról számolt be, hogy az 1,1 milliárd forint értékű beruházást az állam 317 millió forinttal támogatta, így hozzájárulva több mint 500 munkahely megóvásához.

Beszédében az elmúlt évek drámai kihívásairól elmondta, hogy rövid időn belül kétszer is a feje tetejére állt a világgazdaság, és teljesen újra kellett írni az üzleti terveket.

Az elmúlt három évben a magyar gazdaságról, hála Istennek, bebizonyosodott, hogy eléggé válságálló, amit a számok is alátámasztanak” – fogalmazott, és kiemelte, hogy tíz évvel ezelőtt még a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő intézet két kategóriával lejjebb sorolta be Magyarországot.

Rámutatott, hogy 2021-ben 7 százalék, 2022-ben pedig 4 százalék feletti mértékben nőtt a bruttó hazai termék (GDP), illetve most is elkerüli az gazdaság a recesszióba fordulást, és “remélhetőleg nagyjából 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel tudjuk túlélni az idei esztendőt”.

Szijjártó Péter leszögezte: ezek az eredmények nem csak idepottyantak az égből”, ezekhez stratégiai döntésekre volt szükség, így arra is, hogy a koronavírus-járvány idején a kormány segélyezés helyett a munkanélküliség megelőzésére, a munkaalapú gazdaság védelmére fókuszált.

Hozzátette, hogy ennek megfelelően hazánk minden idők egyik legnagyobb beruházásösztönző programját indította el, de a sikerhez ez ömagában kevés lett volna, ahhoz a résztvevő, bátor vállalatokra is szükség volt.

Komárom-Esztergom vármegyében ebben az időszakban 65 cég kapott támogatást 17 milliárd forint értékben, amelyek összesen 47 milliárd forint értékben indukáltak beruházásokat, így segítve mintegy 17 200 munkahely megóvását a nehézségek közepette – tájékoztatott.

A világjárvány idején indított, és most beérő gazdaságpolitikai programok, ösztönzők nagymértékben járultak hozzá ahhoz, hogy az elmúlt években a magyar gazdaság nem fordult recesszióba” – mondta.

A miniszter ebből a szempontból mérföldkőnek nevezte a Graboplast Padlógyártó Zrt. beruházását is, és hangsúlyozta, hogy a 90 százalékos exporthányaddal dolgozó cég több mint száz országba exportálja a termékeit.

Ezt rendkívül fontosnak nevezte abból a szempontból is, hogy a magyar gazdaság nagyban támaszkodik a kivitelre, amit jól mutat szerinte az exportrekord tavalyi megdöntése is. Hangsúlyozta, hogy az exportteljesítmény terén Magyarország a világranglista 34. helyén áll, míg a lakosságszáma alapján a 95.

Viszont ez sem csak úgy lett, ez sem csak úgy az égből pottyant le, mert nincs olyan, hogy összes exportteljesítmény, az mind a vállalatok exportteljesítményéből áll össze. Ezért a magyar kormány továbbra is kiemelten támogatja azokat a vállalatokat, amelyek a nemzetközi piacokon versenyképesek tudnak lenni” – összegzett Szijjártó Péter.

A Graboplast új üzemében ásványi alapanyagból készülő, vízálló, ragasztó nélkül fektethető, egymásba kapcsolható elemekből álló padlólapokat gyártanak. A 2400 négyzetméteres üzemben készülő SPC (Stone Polymer Composite) padlóburkolatok közületi és lakossági felhasználásra is alkalmasak. Az üzem jelenlegi kapacitása 500 ezer négyzetméter, amely tovább bővíthető.

Iván László, a Graboplast Zrt. vezérigazgatója az eseményen elmondta, az itt készülő SPC padló piacán bővülés várható, az új termékcsalád értékesítése a következő öt évben várhatóan négyszeresére bővül. A vállalat idei árbevételének 8 százaléka várható SPC padló eladásokból.

A nyilvánosan elérhető adatok szerint a társaság 2022-ben 21,7 milliárd forint árbevételt ért el, ebből csaknem 18 milliárd forint exportértékesítésből származott, adózott eredménye 130 millió forint volt. Az előző évben, 2021-ben 19,7 milliárd forint árbevétel mellett 362 millió forint adózott eredménye volt.

(MTI)

A címlapkép forrása: Facebook/Szijjártó Péter 

Iratkozzon fel hírlevelünkre