Szalai Piroska: A baloldal hamis grafikonokkal és videókkal kampányol

Szalai Piroska, munkaerő-piaci szakértő öntött tiszta vizet a pohárba Kálmán Olga, a DK országgyűlési képviselőjének hamis videójával kapcsolatban.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a DK politikusa hamis grafikonokkal és videókkal folytat kampányt. Kálmán Olga ugyanis úgy állítja be a nemzetközi élelmiszerárakat, mintha azok olcsóbban elérhetőek lennének a szomszédos országokban, mint hazánkban.

Szalai Piroska a KSH adatai alapján, elemzésében leírta, hogy „az élelmiszer árak áprilisban nem változtak a márciusihoz viszonyítva, s májusban is 0,1%-kal emelkedtek csupán, amihez hasonló két hónapos stagnálás 2021 nyara óta nem volt hazánkban.”

A szakértő szerint, ha az összes árucsoportra együtt vizsgáljuk az inflációt, akkor az árak 0,4%-kos csökkenése figyelhető meg, illetve a februári kis mértékű áremelkedés ellenére

májusban összességében deflációt tapasztalhattunk.

„Májusban magyarán elértük azt, amire nem számított senki korábban: megállt az áremelkedés” – írta a szakértő.

Szalai Piroska arra is felhívja a figyelmet, hogy Kálmán Olga videóiban nem a KSH által megállapított átlagárakkal, hanem annál drágább összegeket használ az egyes termékek összehasonlításaihoz, amely szintén nem a szomszédos országok átlagárait tükrözik.

A szakértő újabb elemzésében azt is elmondta, hogy a válság ellenére Magyarországon második legkevesebb a szegénységi küszöb alatt élők aránya. Szalai Piroska rámutatott arra, hogy az ellenzéki szakértők az igazsággal ellentétben gyakran sorolják Magyarországot a legszegényebbek közé, ellenben „az előző éves sorrendhez viszonyítva három országot előztünk meg, Franciaországot, Svédországot és Belgiumot”, valamint a baloldali közhiedelemmel ellentétben Románia sem hagyott le bennünket.

Szalai Piroska kiemelte: „2010 környékén még tényleg a rangsor végén, a három legrosszabb ország között voltunk, de az elmúlt évtizedben ötször nagyobb arányban javultunk, mint az unió átlaga.”

A szakértő emlékeztetett, hogy  a KSH tavaly 2,6%-os reálkereset-emelkedést mért, idén első negyedévben 16-17% közti medián és rendszeres átlagkereset emelkedést mérhettünk és amennyiben sikerül ezt a dinamikát tartani, a második félévtől az infláció csökkenése miatt a reálkereset ismét növekedhet – ebben az esetben pedig a háromnegyed éves csökkenésünk az egyik legrövidebb lesz az egész unióban.

Forrás: mandiner.hu

A címlapképen a 2023. június 1-jétől életbe lépő kötelező akciózásban szereplő termék ártáblája a budapesti Corvin Bevásárlóközpontban lévő CBA üzletben 2023. június 1-jén. Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

Iratkozzon fel hírlevelünkre