Eltűnt épületek nyomában (71.) – Az eltűnt Széchenyi palota

A huszadik század nem bánt kesztyűs kézzel az épített örökséggel. A világháborúk, a gazdasági válságok, a forradalmak, a politikai ideológiák vagy az emberi hanyagság következtében számos értékes és városképet befolyásoló épület veszett el a fővárosban. Cikksorozatomban ezeket a rég elfeledett épületeket kutatom fel archív fényképek segítségével.

Az eltűnt budai palotasor utolsó előtti eleme a Széchenyi-palota volt, amely a Zichy-palotától délre épült. A Lánchíd utca 8-10. szám alatti telekre 1871 és 1873 között gróf Széchenyi Béla építtetett palotát a területen állt barokk épületek helyére. A korábbi épületek közül a Pencz Antal tervezte ikerház említhető meg, amely földszintjén működött a Pest-Buda szerte ismert Pencz Szappan Manufaktúra.

A Széchenyi palota területén állt egykori barokk-kori emeletes házak. (Forrás: Urbface)

Gróf sárvár- és felsővidéki Széchenyi Béla a „legnagyobb magyar” Széchenyi István fia volt. Hazai tanulmányai befejeztével Berlinben és Bonnban jogot és államtudományokat hallgatott. Később Sopron vármegye országgyűlési képviselőjének, majd koronaőrnek is megválasztották. Széchenyi Bélát azonban utazásai tették híressé. Öccsével, Ödönnel nagyobb külföldi utakat tettek. Többek között tagja volt a Lóczy Lajos vezette híres Ázsia-expedíciónak is. Bejárták Indiát, Japánt, Jáva szigetét, Borneót és Kína nyugati felét. A Magyar Tudományos Akadémia Széchenyit – utazásaiért – tiszteletbeli tagjává választotta.

Az újonnan épült Széchenyi-palota pár évvel az átadása után. Háttérben a Királyi Palota Hauszmann-féle átépítés előtti látképe. (Forrás: Urbface)

A palota tervezéssel nem mást kértek fel, mint a hazai építész szakma leghíresebb képviselőjét, Ybl Miklóst. A francia késő reneszánsz stílusjegyeket mutató háromszintes épület mindkét homlokzatán kilenc-kilenc tengelyes volt. Duna-parti oldalának magasföldszintjén szalonsor húzódott. A nyugati oldalon nyíló kapualjtól északra tálaló- illetve ebédlőhelyiség, délre egy kisebb lakosztály kapott helyet. A palota érdekessége abban rejlett, hogy amíg a Lánchíd utca 10. alatt a gróf palotája, addig átellenben, a Lánchíd utca 19. alatt a gróf istállója állt.

Előtérben a Hotel Fiume szálloda, háttérben a Széchenyi-palota. (Forrás: Urbface)

A palota a II. világháborúban megsérült, de sérülései nem voltak súlyosak. Mégis – valószínűleg ideológiai alapú döntés nyomán – a többi Duna-parti épülettel együtt a Széchenyi-palotát is lebontották. Helyén park létesült. A palotasort az Ybl Miklós tér irányában a Fiume-szálló épülete zárta le, amelyről korábban már beszámoltam.

(A sorozat folytatódik)

Fecske Gábor László

A címlapkép forrása: Fortepan

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre