Én is katolikus iskolába jártam – így használja ki az ellenzék a befolyásolhatókat

Az én gimnáziumi időmben a tanáraim nem a kirúgástól féltek, a 2006-os tüntetéseken a rendőrök fizikailag bántalmazták őket.

Én is katolikus gimnáziumba jártam. Tinédzserként mélységesen megviselt annak a tudata, hogy az intézmény házirendjében azt is megírták, hogy az iskolán kívül hol nem tartózkodhatok – ugyanis akarva, akaratlanul, nem csak tanórán, hanem az utcán is az iskolámat képviselem.

A gond sosem azzal van, ha valaki elmondja a véleményét, a stíluson van a hangsúly.

Úgy érzem egy állami gimnáziumban is elfogadhatatlan, ha a diákok Pankotai Lilihez hasonló hangnemben tartanak beszédet bármilyen jellegű tüntetésen, hiszen a jövő értelmiségétől nem ezt várnánk el.

A fiatal lány utólagos elmondása szerint az október 23-i tüntetésen saját iskolája és pedagógusai mellett is kiállt. Én a Gyurcsány-kormány alatt jártam katolikus gimnáziumba, amikor

nem a háború okozta válság miatt jártunk kabátba az órákra, hanem, mert az akkori kormány elvette az egyházi iskoláktól a támogatást.

Az Orbán-kormány alatt nőtt az egyházi iskolák támogatása és a pedagógusok bére is folyamatosan emelkedett. Szóval ki mellett is állt Pankotai Lili? Az egyházi iskolák mellett biztosan nem.

Mert ki lesz a jelenlegi kormány alternatívája? A tüntetésen megjelenő Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter vagy a Momentum politikusai, akik vígan ráztak kezet Gyurcsány Ferenccel az országgyűlési választások előtt? Esetleg maga Dobrev Klára hozza meg a jólétet a felekezeti iskoláknak?

Persze utóbb az is kiderült, hogy a diáklány nem tartja magát vallásosnak, de akkor legalább ne mondaná, hogy ő csak jót akar az egyháznak. Értem én azt is, hogy az ő generációjuk lesz*rja, ki az apa és ki az anya, de ebből is látszik, milyen jó nekik, hogy egy 4,5 perces beszédben ez jelenti az egyik legnagyobb problémát.

Az én gimnáziumi időmben a tanáraim nem a kirúgástól féltek, a 2006-os tüntetéseken a rendőrök fizikailag bántalmazták őket – akkoriban így fogadták az ellen-szemléletet.

Azok a politikusok pedig, akik Pankotai Lilit személyesen hallgatták, a jelenlegi rendszert diktatúrának, az akkorit pedig demokráciának hívják.

Ma már az interneten bárki beböfögheti a véleményét az éterbe, kívánhatja a kormányfő halálát minden következmény nélkül és csúnya beszédért sem fog senkit elvinni az erkölcsrendőrség. De azért azt hinni, hogy „senkinek nincs hatalma fölöttem”, elég naiv gondolat, az ilyen intellektuális megnyilvánulás után csak sok szerencsét lehet kívánni a későbbi munkakereséshez.

Pankotai Lili elhitte, hogy ez nem volt más, mint véleménynyilvánítás – pedig a leggyönyörűbb mintapéldája annak, hogy az ellenzék hogyan használja ki a megvezethetőket.

Ungváry Zsolt: Trágárkodjál, és címlapra kerülsz!

Kedves Lili! Te értem ne harcolj!

Saját gimnáziuma elhatárolódik a diáktüntetésen trágárkodó tanulójától

Többen is kiállnak a pedagógus tüntetésen elhangzott trágár beszéd mellett

A címlapképen Pánkotai Lili látható slam poetry előadása közben az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által a pedagógusokért meghirdetett szolidaritási tüntetésen a Műegyetem rakparton 2022. október 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre