Többen is kiállnak a pedagógus tüntetésen elhangzott trágár beszéd mellett

Az október 23-ai pedagógusok melletti szolidaritásból tartott tüntetésen egy botrányos slam-poetry előadást tartott Pankotai Lili. A felszólalása tele volt megbotránkoztató és obszcén szavakkal, amiért a lány gimnáziuma elhatárolódott Lili kijelentéseitől. Azonban meglepő módon több közéleti, baloldali személy is kiállt a lány mellett.

Molnár Áron, a noÁr Mozgalom vezetője egy nyílt levelet fogalmazott meg Lili iskolájának igazgatójához. Ebben kifejti, ő kérte fel a lányt, hogy slammeljen a tüntetésen. A levélből az is kiderül, hogy számára teljesen elfogadható a minősíthetetlen megnyilvánulás.

Ez a slam bizonyítja a jövő generációjának bátorságát, tántoríthatatlanságát és dühét. Nem, nem a káromkodások miatt. A káromkodás az eszköz, amivel aláhúzzuk a mondandónkat. (Bayer Zsolt írásai és megnyilvánulásai után hadd ne kelljen több szót ejtenem a káromkodásokról) Itt a tartalom a fontos. Egy generáció megállíthatatlanul küzd az oktatás, a pedagógusok és a saját jövőjükért. Lili élt a szabad véleménynyilvánítás jogával. Pont. Ha ezért retorzió éri, akkor számoljon velünk. Mert nem fogjuk némán nézni

– írta Molnár Áron a noÁr Facebook-oldalon közzétett posztjában, ahol a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium igazgatójához is intézett kérdéseket:

Ön elutasította nyilvánosan, amikor Szájer József szexbotrányba keveredett? Elutasította nyilvánosan, mikor Kaleta Gábornál 19 ezer gyermekpornográf képet találtak? Elhatárolódott, mikor Borkai Zsolt egy jachton vett részt egy orgián? Ők mind a keresztény konzervatív értékrend pusztítói. Tilos összekeverni őket a kereszténységgel, tőlük valóban el lehet határolódni. De egy érettségiző diáktól, aki élt a szabad véleménynyilvánítás jogával elhatárolódni?

– kérdezte Nyisztor Zsolttól. 

Az ADOM Diákmozgalom Facebook-oldalán szintén reagált a diáklányt ért támadásokra. Úgy tűnik, hogy számukra is belefér az alpári, kulturálatlan beszéd. Szerintük ezt teszi a tizenévesekkel a folyamatos társadalmi feszültség generálása, ha semmibe veszik, amit mond.  Mert ha nem hallgatják meg, ha csírájában elfojtják a vitát, akkor az ember egyre kétségbeesettebb vagy egyre dühösebb lesz – fogalmaztak a bejegyzésben. Hozzátették, azok, akik trágár kifejezésekkel nyilvános, online lincselésbe kezdtek Lili ellen, gondolják végig, hogy pontosan mi is a bajuk az elhangzott slammel. Sajnos arról már nem írnak, hogy a

Perintfalvi Rita -, aki teológusként korábban arról nyilatkozott, hogy nem akarja, hogy a katolikus egyház több pénzt kapjon a kormánytól – hasonlóan reagált közösségi oldalán:

Akik egy gyereket meglincselnek, sőt nyilvánosan érzelmileg, lelkileg, sőt szexuálisan bántalmaznak, azok a rossz oldalon állnak! Azok pedig, akik védik a fiatalok szabadságvágyát és bátorságát, a jó oldalon!

– emelte ki. Arról már nem ír, hogy vállalható e a pécsi gimnazista beszéde.

Cseh Katalin, a Momentumos EP-képviselő annyit fűzött a történtekhez: 

Szinte közhely: az illedelmes nők ritkán írnak történelmet.

Heidl György, a pécsi egyetem bölcsészkarának dékánja meghökkentő módon egyenesen Pázmány Péterhez hasonlította a diáklányt. 

Mi történik itt? Nem tudunk különbséget tenni műfajok és beszédmódok között? Nem vagyunk hajlandók elismerni a valódi nehézségeket, és ezért álproblémákat gyártunk? Elfelejtettük, hogy olyan apologéták, mint Pázmány Péter vagy Szent Jeromos milyen stílusban, milyen szavakkal, milyen nyíltsággal, a trágárság miféle eszközeivel védte vélt vagy valós igazát?”

– írja közösségi oldalán a filozófiatörténész. 

A címlapképen Molnár Áron színész, a noÁR Mozgalom alapítója, a rendezvény házigazdája beszél a tanárok melletti szolidaritási tüntetésen és koncerten. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre