Ungváry Zsolt: A miniszterelnöknő, aki nem árnyék

Bármennyire is fáj ez az elitista balliberális fősodornak, Olaszországban győzött a demokrácia (a nép akarata), és Giorgia Meloni személyében egy markánsan konzervatív, jobboldali irányvonalat képviselő miniszterelnöke lesz az országnak. Akiről – ilyen-olyan jelzőkkel, de mindig hangsúlyosan – nem felejtik el kijelenteni a híradások, hogy nő. Most akkor ez mégis számít? Nem csak politikusok vannak, vezetők, képviselők, hanem vannak nők meg férfiak? És különböznek egymástól?

Persze, gyorsan kiderült, hogy vannak jó nők (na, nem úgy, mert úgy egyébként Giorgia is beleférne a kategóriába), de csak a balosok és a kvótanők. Amikor azért kell lobbizni, hogy képességektől függetlenül, pusztán a matematikai arányok kedvéért ültessünk nőket vezető pozícióba, az tetszik a haladóknak, de ha valakit megválasztanak a honpolgárok, az már gázos. Liz Trusstól bezzeg nem féltek (őt nem a brit nép választotta, hanem a parlamenti többség egyszerűen lecserélte az előzőt), jóllehet ő nyíltan bevállalta, hogy simán kilövi az atomot, ha úgy alakul, noha a földrajzban korábban bizonyított járatlansága alapján nem lennék nyugodt a közép-angliai Peterborough-ban, nem indítják-e véletlenül oda a Pétervárra szánt rakétát.

A politika alapvetően férfias szakma (igen, van ilyen: informatika emelt érettségire szinte kizárólag fiúk jelentkeznek, óvónőnek pedig lányok),

de mindig akadtak nagyformátumú női államférfiak Mária Teréziától Nagy Katalinig és Margaret Thatcherig. A közelmúltban a német kancellár is nő volt, bár Merkel szinte semmilyen női ismérvet nem mutatott fel tevékenysége során.

A női vezetők között is előfordulhat karizmatikus, alkalmas épp úgy, mint kártékony, rossz. Nem törvényszerűen kedvesebb, empatikusabb a nő; ahhoz, hogy idáig eljussanak, az átlagosnál célratörőbbnek, erőszakosabbnak kell lenniük.

Függetlenül a nemtől, igazából csak a teljesítmény számít. Meloni nem kvótanőként nyert választást, hanem ügyes taktikusként (de nevezhetjük elvhűségnek is).

Nem lépett be a Draghi-féle egységkormányba, szinte egyedüli ellenzékiként tornászta fel pártját 5 %-ról a győzelemig.

Talán ez ihlette meg idehaza a DK-t is. Kizárólag attól azonban, hogy a személyi száma kettessel kezdődik, Dobrev nem lesz alkalmas Magyarország irányítására. Nem másolható az olasz (vagy a brit) példa.

Állítson bár a Gyurcsány-párt férfit, asszonyt, gyereket, robotot vagy majmot az élre, nem növelik jelentősen a támogatottságukat.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője a Republikon Intézet Kire szavazzanak a liberálisok? című kerekasztal-beszélgetésén a TRIP rendezvényhajón 2019. május 16-án. (MTI/Kovács Tamás)

Elmehetnének Melonihoz továbbképzésre empátiából, nemzeti érdekvédelemből, hazaszeretetből, hagyományból és demokráciából (vagyis a választópolgárok igényeinek megfelelő tevékenységből). Mert az nem baj, ha valaki nő (sőt!). A baj az, ha idegen érdekeket kiszolgáló, népére lövető, a diktatúra kapcsolati hálóját felhasználva meggazdagodó, hazájára árulkodó asszony, aki hiába lépett ki férje árnyékából, az igazi miniszterelnöknőknek csak az árnyéka.

Ungváry Zsolt: Árnyékvilág

A címlapképen Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője távozik egy szavazóhelyiségből, ahol leadta szavazatát a részleges helyhatósági választásokkal egybekötött népszavazáson Genovában 2022. június 12-én. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

Iratkozzon fel hírlevelünkre