A vatikáni államtitkár nyilatkozott a nukleáris fegyverek teljes felszámolásáról

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) találkozót szervezett New Yorkban a teljes nukleáris leszerelés világnapján, szeptember 26-án, amelyen felszólalt Pietro Parolin bíboros államtitkár is. Hangsúlyozta, hogy nukleáris fegyverektől mentes világra van szükség, és arra, hogy minden ország elkötelezze magát ennek szabályozása mellett – számolt be róla a Vatikáni Rádió.

A világ közel áll az atomháború szakadékához. Erre figyelmeztetett Pietro Parolin bíboros államtitkár, aki visszataszítónak nevezte a nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetést az ukrajnai konfliktusban, amely nemzedékek óta nem látott méretekben hozta vissza a háborút Európába.

A nukleáris fegyverekkel való fenyegetésnek pusztító következményei vannak az egész emberiségre nézve, és azt bizonyítja, hogy az atomfegyverek végleges felszámolása „kihívás, de egyben erkölcsi és humanitárius parancs is”, ahogy azt Ferenc pápa a „Fratelli tutti” kezdetű enciklikájában írta

– hangsúlyozta Parolin bíboros. A nukleáris arzenállal rendelkező államok fellépése azonban korántsem kedvez ezen állappot elérésének. Atomfegyvereik bővítésével és korszerűsítésével továbbra is az elrettentésre támaszkodnak, figyelmen kívül hagyva a nemzetközi szerződések kötelezettségeit, mint például az atomsorompó-egyezmény hatodik cikkelyét.

A nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló 1968-as szerződést aláíró országok augusztusban tartották tizedik szerződés-felülvizsgálati konferenciájukat, és nem jutottak megegyezésre egy közös dokumentumról. Ezt a Szentszék aggodalommal követte;

„még ha a tervezetet jóvá is hagyták volna, de a leszerelésre vonatkozó jelentős új kötelezettségvállalások hiánya miatt mégsem léptünk közelebb a nukleáris fegyverek nélküli világhoz” – hangsúlyozta Parolin bíboros.

Amíg léteznek atomfegyverek, nem zárható ki a bevetésük lehetősége, és ez – ahogy Ferenc pápa 2019-ben Hirosimában mondta – „közös otthonunk lehetséges jövőjét fenyegeti”.

Az eseményről szóló cikk teljes terjedelmében a Vatikáni Rádió oldalán olvasható.

A címlapkép forrása: Vatican News

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre