Az új kulturális államtitkár egyházzenész

Ma már nehéz lenne szó nélkül elmenni a hazai keresztény könnyűzene több mint fél évszázados létezésének ténye mellett. Letagadhatatlan, hogy a kommunizmus szorításában egy olyan kristálytiszta zenei stílus csiszolódott ki Magyarországon, amely nem a szabadosságot, hanem a radikális hitet erősítette a Krisztus-hívő emberek szívében. Felekezetektől függetlenül megállapítható, hogy egyház iránti szeretet együtt járt a liturgia iránti érzék finomodásával. A hagyományhoz ragaszkodó hűség azonban nem zárta ki a könnyűzene stílusában megalkotott egyházzenei műveket. Biztató, hogy az újonnan kinevezett kulturális államtitkár elkötelezett az egyházzene és minden bizonnyal az ahhoz szervesen tartozó egyházi könnyűzene mellett is.

Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében a Karmelita kolostorban adta át az új államtitkárok kinevezési okiratait. A pécsi országgyűlési képviselő, Hoppál Péter immár második alkalommal kapott államtitkári megbízást. Családja kíséretében érkezett az ünnepségre, ahol hivatalosan is megkapta kinevezését a Kulturális és Innovációs Minisztérium állami pozíciójába.

Karanténban gitározó miniszteri biztos

Hoppál Péter magyar egyházzenész, karnagy, politikus, 2009 óta országgyűlési képviselő, 2014-től 2018-ig kultúráért felelős államtitkár, 2018 óta miniszteri biztos. A Budapesti Zeneakadémia doktoraként, karnagyként számos nemzetközi és hazai publikáció, cikk, könyvrészlet, tanterv szerzője. Az általa alapított Pécsi Református Kollégium Vegyeskarával és a Mohácsi Bartók Béla Vegyes Karral számos országban koncertezett, közreműködésével és vezényletével több hanglemez is megjelent. 1995 és 2010 között a Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Óvodája tanára, 2002-től 2010-ig az intézmény főigazgatója volt. Egy évtizeden át a Pécsi Tudományegyetem óraadó tanára volt, 2017-től a PTE Művészeti Karának egyetemi adjunktusa.

Újabb százmilliós állami támogatás a keresztény könnyűzene fejlődésére

Elődje, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár idején a hazai keresztény könnyűzenét a korábbi, elhanyagolt helyzetéből tudatosan kiemelték. Különös figyelmet szenteltek a zenei stílus előadóinak alkotói munkásságának megsegítésére. Több alkalommal írták ki a Vallásos könnyűzenei pályázatot. Ennek eredményeként a zenekarok, templomi és gyülekezeti kórusok fejlettebb, professzionálisabb szinten tudtak megszólalni a gyülekezetekben, amely kohéziós erővel bírt.

A jó keresztény könnyűzene hitvalló és megerősít – Soltész Miklós a Vasárnapnak

Felismerték , hogy a kommunizmus idején elnyomott, a rendszerváltást követően még elhanyagolt, ám az utóbbi években méltán felkarolt keresztény könnyűzene képes elvinni az evangélium örök üzenetét a felnövekvő generációkhoz. Ezt a folyamatot kívánta segíteni a Szikra Projekt, az Ez az a nap! evangelizációs és dicsőítő rendezvényei.

A zenészek képzése is megkezdődhetett: 2021 őszétől az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán – a Sacro Song oktatási programjának tudásbázisára alapozva – Magyarországon első ízben indult el az egyházzenész, kántor-gitáros felnőttképzés.

A keresztény könnyűzene képviselői méltán bizakodhatnak, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) Doktoriskolájában egyházzenéből – Dobszay László Széchenyi-díjas egyetemi tanár programvezetése mellett – doktori címet szerzett, újonnan kinevezett kultúráért felelős államtitkár folytatja elődjének a keresztény könnyűzene fejlődéséért és kiteljesedéséért megkezdett eddigi hathatós munkáját.

A gitáros kántor nem kontár

Az egyházi könnyűzenének lehet létjogosultsága a liturgiában – az AVKF tudományos rektorhelyettese a Vasárnapnak

Már lehet jelentkezni az első keresztény könnyűzenei felnőttképzésre

Hoppál Péter miniszteri biztos énekel a karantén ideje alatt. Fotó: Hoppál Péter/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre