Ungváry Zsolt: Szegény ellenzéknek nehéz dolga van

A kormánypártok újabb elsöprő győzelme után mindenki keresi a választ, miért nyert megint a Fidesz–KDNP-szövetség? Ezzel párhuzamosan a másik kérdés: miért nem képes megszerezni az ellenzék a többség bizalmát?

A sok magyarázat, elmélet mellett van egy nagyon egyszerű is: azért, mert

Orbán Viktor és csapata a fontos dolgokkal foglalkozik, és alapvetően jól kormányoz. Értik és szeretik a hazájukat és az itt élő embereket. Ezen az ellenzék egyszerűen nem tud fogást találni.

Azt mondja a kormány: az apa férfi, az anya nő, a gyermekeinket pedig hagyják békén. Mit lehet erre felelni? Persze, ez nyilvánvaló. De mivel a Fidesznek is ez az álláspontja, ha meg akarják magukat különböztetni, más szlogent választanak: az anya férfi, az apa nő, illetve nincsen apám, se anyám, az Isten az embert semleges neműnek teremtette, különben pedig nincs is Isten. Na, véli az egyszeri polgár, ez jókora marhaság, ki szavazna rá?

A kormány úgy tervezi, bevezeti a 13. havi nyugdíjat. Erre mit tud tenni egy ellenzéki párt? Bevezetem én is! Hohó, de a Fidesz is bevezetné. Akkor én eltörlöm, hogy legyen valami identitásom. Na de ki az a hülye, aki erre szavazna?

Kitör a szomszédban a háború. Ebből azért jó volna kimaradni. Persze, bólintana rá az ellenzék, hiszen értelmes ember békét akar. Igen ám, de a Fidesz is ezt mondja. Jó, akkor nekem más a programom. Beavatkozom a háborúba. Na de ki akarna háborúba menni és meghalni Ukrajnáért?

A Fidesz adókedvezményekkel, támogatásokkal segíti a gyermekek születését és nevelését. Ha az ellenzék is ezt hirdetné, akkor miben különbözne? Ha viszont megszüntetné ezeket, vajon azt ki támogatná?

A Fidesz építkezik, a baloldal rombol. Melyik szimpatikusabb?

A kormány az olcsó gáz, olcsó energia, a lakosság rezsiköltségei csökkentésének a híve, és ennek érdekében cselekszik. Na jó, mondhatná az ellenzék, én sem tennék másként, mert a hatalom célja elsősorban az emberek érdekeinek képviselete. De hát mégse hirdetheti ugyanazt, mert akkor nem nyújthatna alternatívát. Ezért kénytelen azt propagálni: nem jó az olcsó energia, fázzunk és éhezzünk. Erre viszont ki szavazna?

Így aztán szegény ellenzék belesodródik a jó és üdvös dolgok folyamatos tagadásába, és ez néhány mazochistán kívül nem talál kirobbanó támogatottságra.

Aztán, amikor megint elveszítik a választásokat, az ellenzékből kibuggyan a butaság, az aljasság. Fővezérük már 2006-ban elismerte, hogy végig szokták hazudni az éveket, de újra és újra bevallják. Jakab Péter a választás másnapján közli, hogy Márki-Zay eleve alkalmatlan jelölt volt. Micsoda? Egy futóbolondot készültek tudva és akarva az ország nyakára ültetni? Ha ne adj’ isten nyernek, kiállnak büszkén vigyorogva, és miniszterelnökké választják a szerintük is alkalmatlan fickót? És ezt még a képünkbe is vágják:

„Annyira lenézzük a magyar népet, hogy egy hülye irányításával terveztük a következő éveket!”

Egy másik zsenijük, Hadházy Ákos, miután fölényesen megnyerte a saját egyéni körzetét, közli, hogy ez egy elcsalt választás volt. Tessék? Visszaadja a csaláson nyert mandátumát? Vagy az egész országban pont az ő kerületében felejtettek el csalni?

Nagyon nehéz lehet nekik, elismerem, mert az emberi természettel, a magyarok hitével és akaratával kell folyamatosan szembemenniük, ha meg szeretnék magukat különböztetni a kormánytól.

„A Jóisten mindannyiunk fölött, Magyarország mindenekelőtt!”; hát igen, ezzel nincs mit vitatkozni.

 

Ungváry Zsolt: Elsősorban önmagunknak próbáljunk megfelelni

 

Ungváry Zsolt: Kire számíthatnak a pápuák?

 

Ungváry Zsolt: Az államférfi és a méltóság

 

A címlapképen Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke beszédet mond az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Műjégpályán az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre