Ez nem zsinat, barátaim – avagy meddig tekerjük a Jézus-potmétert

Szívonalasabbnál színvonalasabb zenei felhozatalt láthattunk az A Dal 2022 műsorának múlt szombati, második válogatója során. A zsűrinek, bizony úgy tűnt, nem volt könnyű dolga. Repültek is a magas pontszámok. Az erős mezőny árnyoldala, hogy ennek következtében olyan produkcióktól is el kellett búcsúznunk, amelyeket abszolút döntősnek ítéltünk magunkban. A február 5-i adásnak volt még egy, a keresztény könnyűzenét érintő különlegessége. Fóris Rita és korábbi tanítványa, Andelic Jonathan Jota is bejutott a kiválasztott negyven dal közé egy-egy Istent megvalló számmal, ami már önmagában is azt jelzi, hogy a keresztény tartalmú könnyűzene immár tényezőnek számít a popkultúra sokszínű világában.

Fóris Rita Isten tökéletesen megteremtett világáról szóló éneke úgy dicsőítette az Alkotót, hogy azzal ki tudott lépni a gyülekezeti környezetből, és a nem vallásos emberek számára is a békesség és a szépség üzenetét hozta el. A tiszta és egyszerű hangszerelés – valljuk be – ma már szinte szokatlan: hiánycikk a zeneipar különböző stílusokat felvonultató polcain.

Az előadott produkció érdekessége volt, hogy azt Rita közösen énekelte élete párjával. Ez színpadon is megmutatkozó egység és hűség valódi jelnek számított a mai világban, ahol a házasság és a család értéke egyre inkább aberrált kontextusokba kerül és devalválódik.

„A manírmentesség a zenében nagyon fontos, hogy az előadó a színpadon azt mutassa magából, ami valójában ő” – kezdett az Olyan szép című dal értékelésébe Mező Misi az A Dal 2022 zsűrijében. Hozzátette: amikor ez a dal bekerült ez a szám a negyven közé, ambivalens érzései lettek. A hívő énje látta a keresztény hitvalló, színpadra álló testvért.

„Másrészről az a félsz volt bennem, hogy bárányként idejössz a farkasok közé” – ismerte el a Magna Cum Laude énekese. „Érzem benned a megosztottságot, a félelmet, hogy vajon kinek, hogyan fog ez tetszeni. De nekünk ezzel nem kell foglalkozni. Te megtetted azt, ami a legfontosabb egy hívő ember számára. Bizonyságot tettél arról, hogy a te életedben Isten a legfontosabb helyet és szerepet tölti be” – tolmácsolta talán azokat a gondolatokat is, amelyeket Fóris Ritának nem állt módjában kimondani. Mező Misi az este „legtisztább, legegyszerűbb, legszebb” produkciójának nevezte az előadott dalt.

Fóris Rita a kapott pontszámok alapján nem juthatott tovább. Az adást követően csak úgy záporoztak a szeretetteljes üzenetek az előadó közösségi oldalán. Ezek közül az egyik talán legkifejezőbb és a lényeget összefoglaló hozzászólás úgy fogalmazott:

„Rita, téged privilegizált az Úr! Az övé vagy.”

A másik keresztény előadó, Andelic Jonathan Jota azonban a közönség akaratából továbbjuthatott, ami a tavalyi „forgatókönyv” tökéletes ismétlésének tűnt. Fóris Rita dalával szemben Jota produkciója egyértelműen implicit üzenetet hordozott. Noha mindenki sejtette – kiváltképp az előadó korábbi megnyilatkozásainak is köszönhetően –, hogy egy hitvalló dalt hallhatunk,

az előadó fontosnak látta, hogy ezt az elrejtett üzenetet ki-ki maga bontsa ki, és olyan választ adjon rá, amilyet gondol.

A zsűriből Mező Misi azonban aziránt érdeklődött, hogy konkrétan az egy személyben dalszerző-előadó-énekes számára mit jelent a dalszövegben meg nem válaszolt „egyetlen szó”, mert szerinte egy keresztény előadónak a színpadon ezt meg kellene tudnia vallani.

„Én szeretem, amikor az a »Jézus-potméter«, az fel van csavarva és van hangja. De én nagyon örültem annak, hogy itt vagy. A tavalyihoz képest ez egy teljesen más zeneiség volt. Teljesen más lelkülettel. Itt megmutattad azt, hogy hogy lehet mai muzsikát csinálni” – egészítette ki szakmai értékelését az előadott produkció zenei vonatkozásaival Mező Misi.

A zenei nézőpontot Ferenczi Gyuri is erősítette az „ez nem zsinat, barátaim” kijelentésével. A szájharmónika mestere tavaly az A Dal 2021 zsűrijének tagjaként már azt állította: „Egy dal akkor válik valódivá, ha az előadó személyében a dal üzenete hitelesen jelenik meg. Bármilyen szöveget írhatunk, a hiteltelen előadás hazavágja az egészet, akármilyen magasztos a téma. Ha azonban hiteles az előadásmód – konkrétan létezik mögötte az a hit, amiről szól a dal –, igenis segít az emberekben feloldani sok feszültséget. Ebben a muzsikának óriási jelentősége van.”

A most szombati válogató során Jotát értékelve, kiemelte az ő magas szintű énektudását. Majd pedig szintén az önazonosság kérdéskörét feszegetve úgy nyilatkozott: „Nekem az egész dalból legeslegjobban az tetszett, hogy azt te írtad, a zenét és a szöveget is” – mondta a Rackajam vezetője, aki ezzel a kijelentésével alátámasztotta egyrészt a színpadi önvallomás kérdésére adható választ, és megerősítette az első válogatón tett, művészettel kapcsolatos irányelvét, miszerint „nem az a művész dolga, hogy elnyerje a világ tetszését, hanem hogy énekeljen a világról”.

Ferenczi György: Imádok templomba járni

Mező Misi még egy fontos útravalót az énekes lelkére masnizott:

„Senkire ne hallgass! Senkire! Rám se hallgass! Csak a Jóistenre hallgass!”

És mintha Jota ezt meg is fogadta volna, hiszen a közönségszavazást megelőzően egyértelmű tanúbizonyságot tett Istenről ország-világ előtt: „Azt nem tudom, hogy miért szavazzanak rám. Azt tudom, hogy ha azt élitek át, amiről ez a dal szól, akkor biztosak lehettek abban, hogy van valaki, aki nulla-huszonnégy ott van veletek.

És lehet, hogy nem veszitek sokszor észre, de ez Jézus.”

 

 

Tekerjük maximumra a Jézus-potmétert!

Akik megvallanak engem az emberek előtt… – hitvalló előadók az A Dal 2022-ben

Iratkozzon fel hírlevelünkre