Már látható a Felső-krisztinavárosi Gitáros Együttes koncertfilmje

A Felső-krisztinavárosi Gitáros Együttes (FEGE) június 12-én tartotta fennállásának 30. évfordulója alkalmából jubileumi, ünnepi nagykoncertjét. Az eseményről felvétel is készült, amely a napokban mindenki számára elérhetővé vált. Az eredetileg októberre tervezett koncertet a járványhelyzet miatt halasztották a nyáreleji hétvégére. Akkor még éppen a maszkos időszakban voltunk. Most, a felvétel megjelentetésének időszakában pedig éppen újra elkezdtük hordani azokat. Az üzenet akkor is és a mai napon is ugyanaz: Krisztusba kell helyeznünk minden bizodalmunkat. A FEGE változatos koncertrepertoárja ebben bizonyosan segítségünkre lesz.

Az ünnepi eseményen Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Pákozdi István plébános mondott ünnepi köszöntőt. Az este meghívott előadói – Borka Zsolt és Gável András – közösen adták elő dalaikat a nem kis létszámú kórussal.

A FEGE zenekara azt bizonyítja, hogy akkor is továbbvitték a reményt és az életet énekkel és imádsággal, amikor az élet éppen nehezebb volt – mondta az államtitkár, aki szerint mára olyan helyzet alakult ki, amelyben a keresztény könnyűzene immár mindenkié, hiszen az idősek ezen nőttek már fel, a gyermekek pedig szintén ebből a zenei stílusból táplálkoznak. Soltész Miklós buzdított minden könnyűzenei dicsőítő csoportot, hogy a világban missziós küldetéssel hirdessék Krisztus örömhírét.

Soltész Miklós a Vasárnap.hu konferenciáján: A keresztény könnyűzene fontos

A Felső-krisztinavárosi Gitáros Együttes pedig éppen ezt teszi nagy elszántsággal és generációkon átívelő, áthagyományozott hivatástudattal. A megosztott koncertfelvétel is azt bizonyítja, hogy a keresztény könnyűzene ma is megtartja a fiatalokat az egyházban. – Elsősorban az oltár mellett nőttek föl, és ma is az oltár mellett van a helyük. Megtalálják a helyüket a liturgiában” – jelentette ki a a harminc évnyi zenei szolgálatát ünneplő zenei közösségről Pákozdi István plébános a rendezvényen mondott köszöntő szavaiban. Hozzátette: a kezdetben elvetett mustármag csodálatos fává terebélyesedett.

Reményt adnak a felső-krisztinavárosi fiatalok

Érdemes tehát a koncertfilm megnézésére, meghallgatására rászánni az életünkből azt a hetven percet, amely egy kicsit montázsként tárja elénk a hazai keresztény katolikus könnyűzene elmúlt harminc évének változatos darabjait.

Olykor azt érezzük majd, mintha megállt volna velünk az idő, máskor pedig a napjainkban találjuk újra magunkat.

Hallhatjuk majd a Krakkói Ifjúsági Világtalálkozó magyar nyelvre lefordított hivatalos himnuszát autentikus, nagyzenekari kíséretben. Egyebek mellett felcsendül a meghívott vendégelőadó Borka Zsolt Advent című éneke, illetve a Tápláló szent kenyér kezdetű dal az Eucharisttól, valamint Hernády Balázs Szent titok című szerzeménye is. Együtt énekelik a FEGE korábbi kórustagjai a mostani résztvevőkkel a régi és a mai dalokat egyaránt.

 

 

 

 

Az oltárnál nőttek fel, az oltárnál a helyük

A keresztény könnyűzene ünnepe a felső-krisztinavárosi templomban

Soltész Miklós: A keresztény könnyűzene nem lehet öncélú

A kiemelt kép forrása: FEGE (Facebook)

Iratkozzon fel hírlevelünkre