Sok embert megmozgatott a Covid-árvák megsegítéséért rendezett jótékonysági koncert

„A hosszas felkészülés és az online órák korlátozottsága után a gyermekekben óriási volt a vágy, hogy végre együtt, élőben is megszólalhassanak a művek” – mondta a Vasárnapnak Semjénné Menus Gabriella karnagy, akivel a nagy érdeklődés mellett zajlott, vasárnapi, a Covid-árvákért felajánlott jótékonysági koncert után beszélgettünk a Szent Imre templomban.

– A Szent Angéla Budai Ferences Énekes Iskola, a Szent Angéla Gimnázium Kórusa, az öregdiákok Szent Angéla Kórusa, valamint a szülők kórusa jótékonysági koncertet adott a Szent Imre templomban. Az elmúlt időszak kihívásaiban mennyire tudtak a kórus-előadásra készülni?

– Nem volt könnyű a felkészülés. Jelentős nehézséget jelentett az is, hogy összesen négyszer volt lehetőség zenekaros próbák megtartására, de a délelőtti próbákon a felnőttek, a szülők kórusa nem is tudott jelen lenni.

Így a teljes énekkar is vasárnap délután, a koncerten hallotta a műsort teljes egészében.

A legnagyobb kihívást mégis az jelentette, hogy az elmúlt évben a kórusok szüneteltek, az oktatás is szinte kizárólag online folyt. A virtuális terekben tartottuk a próbákat úgy, hogy szólamonként felvettük a tételeket, majd elküldtük a hanganyagot a gyerekeknek. Mindez roppant körülményessé tette a tanítást és a tanulást egyaránt.

Semjénné Menus Gabriella karnagy (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

– Az online felkészülés hozott valami olyan pluszt, melyre nem számítottak?

– Úgy tapasztaltam, hogy a nehézségeknek volt pozitív hozadéka is. Ebben az időszakban mindenkinek nagyobb felelősséget kellett vállalnia a közös célok érdekében. A diákok jobban megtanulták a saját szólamukat, mert tudták, sok múlik rajtuk. Ez a hozzáállás zeneileg is magabiztossá tette őket.

A hosszas felkészülés és az online órák korlátozottsága után óriási volt bennünk az a vágy, hogy végre együtt, élőben is megszólalhassanak a művek.

– A jótékonysági koncerttel a Regőczy Alapítványon keresztül a Covid-árvákat kívánják támogatni. A cél nemességét és fontosságát mennyire érezték át a gyermekek?

– Teljes mértékben. Ez egy egyházi iskola és mint ilyen, a gyerekeket folyamatosan arra neveljük és szoktatjuk, hogy az elesetteket, a szegényeket, a betegeket pártfogolni kötelessége a keresztény hívőnek. Ilyen értelemben ez a fajta „érzékenyítés” nálunk már többszáz éves hagyomány. 

Iskolánk alapítása óta mindig jelen volt a valamilyen cél érdekében történő jótékonykodás.

A kórusunk többször volt például Kárpátalján, ahol egy ferences óvoda javára ajánlottuk fel az adományokat, de budapesti templomokban énekelve is gyűjtöttünk már. Ilyen értelemben a jótékonysági koncert adása nem volt szokatlan. A koronavírus-járvány és annak tragikus hatásai a gyermekek előtt sem ismeretlenek, az eseményekkel ők is találkoznak. Szinte mindenkinek a családjában volt már megbetegedés. A fiatalok ismerik a helyzet komolyságát, tudják, hogy nem mindenkinek sikerül felépülni a betegségből.

A képre kattintva galéria nyílik!

Koncertünkön elhunyt embertársainkra való megemlékezésképpen, valamint a felgyógyultak hálaadásaként szólaltak meg a zeneművek. Többek között részletek J. S Bach, János Passiójából, valamint Mozart Laudate Dominum és Te Deum című művei.

– Akik nem tudtak a koncerten jelen lenni, hogyan segíthetnek?

– Tudjuk, hogy egy jótékonysági koncerten való jelenlét ma nem egyszerű;

és tudjuk azt is, hogy sokan segítenének e nemes cél érdekében, ezért minden csatornánkon hirdetjük, hogy számlaszámra utalva is lehet támogatni a karitatív célt.

A jótékonykodók a Ferences Rendtartomány adományszámlájára (számlaszám: 11600006-00000000-28408844) utalhatnak. Ha ezt a támogatási formát választják, akkor kérjük, hogy a közleményben mindenképp tüntessék fel a „COVID ÁRVÁK” megjegyzést. Azt összegyűlt adományt december 2-a után, a koncerten összegyűlt pénzzel együtt juttatjuk el a Regőczy Alapítványhoz. Ezúton is köszönünk minden jószándékú adományt!


Tóth Gábor

Nem maradnak magukra a Covid-árvák

A Covid-árvák megsegítéséért szól a dal a Szent Imre templomban

Kiemelt képünk forrása Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre!