Megszületett az ítélet a veronai busztragédia ügyében

Az illetékes velencei fellebbviteli bíróság kedden tizenkét évről hat évre csökkentette a 17 halálos áldozatot követelő veronai busztragédiát okozó sofőr, V. János börtönbüntetését. Az ítéletet Alberto Pallotti, az olaszországi közúti balesetek áldozatait és családtagjait képviselő non profit szövetség (Aifvs) elnöke megerősítette.

Szörnyűséges tragédia volt

V. János vezette azt az autóbuszt, amely a Szinyei Merse Pál gimnázium diákjait és kísérőiket szállította. 2017. január 20. éjszaka az autóbusz Verona közelében az autósztráda szalagkorlátjához sodródott, majd a közeli felüljáró oszlopába csapódott és kigyulladt. Tizenheten veszítették életüket, a tanulókat mentő és súlyos sérüléseket szenvedett Vígh György tanár két évvel később hunyt el.

V. János ellen 2018-ban indult per, 2020-ban első fokon a szabadságvesztés mellett eltiltották Olaszországban a járművezetéstől, és az ügyészség 5 millió euróban szabta meg az áldozatok után járó kártérítés összegét. Az első fokú eljárást Verona, a másodfokú tárgyalást Velence fellebbviteli bíróságán tartották. A sofőrt tavaly nyáron első fokon 12 évre ítélték.

Az igazság veresége

Alberto Pallotti, az Aifvs elnöke az MTI-nek nyilatkozva „az igazság vereségéről” beszélt. Pallotti személyesen volt jelen az ítélet felolvasásakor. Pallotti hozzátette, az olasz törvények értelmében az elítéltnek ebből legalább két és fél évet börtönben kell letöltenie, a többit az olaszországi börtönök túlzsúfoltsága miatt akár el is engedhetik neki. Szabadságvesztését olasz büntetés-végrehajtási intézetben kell megkezdenie, majd kérvényezheti Magyarországra történő áthelyezését.

„Nem jó kifejezés az, hogy a hozzátartozók csalódottan fogadták a bírósági döntést. Nagyon nehéz megmagyarázni a családtagoknak, miért enyhítették az elkövető börtönbüntetését” – mondta a közlekedési balesetek áldozatait és családtagjait képviselő országos szövetség vezetője.

„A veronai autóbusz-balesetben elhunytak nem kaptak igazságot”

– nyilatkozta Pallotti.

Úgy vélekedett, hogy a másodfokon felére csökkentett büntetés a bíróság „nemtörődömségének” bizonyítéka.

„Gyorsan túl akartak lenni az ügyön, és a járványhelyzet segítséget is nyújtott abban, hogy nyilvános tárgyalásoktól távol ne nehezedjen rájuk nagy nyomás”

– jelentette ki.

Akár harmadfokú fellebbezés is lehet

Az Aifvs ügyvédje Davide Tirozzi hozzátette, hogy V. János ügyvédjei és az ügyészség megállapodása vezetett az enyhített ítélethez. Massimiliano Scaringella ügyvéd, aki az olaszországi magyar ügyekre szakosodott jogi képviselőként ismert, elmondta, hogy a V. Jánosra másodfokon kiszabott hat évből legalább a büntetés felét le kell letölteni ahhoz, hogy esetleges kedvezményekben részesüljön, például kérelmezze a magyarországi áthelyezését. Jó magaviselet esetén azonban félévente másfél hónappal csökkentik a büntetés időtartamát.

Scaringella elmondta, hogy a velencei bíróság elnöke kedden felolvasta ugyan az ítéletet, de végrehajthatóvá csak a hivatalos iktatás után válik, ami 4-5 hónapot vehet igénybe. Ha az iktatott ítéletben a felek szabálytalanságra találnak, további joguk van a harmadfokú fellebbezéshez. Scaringella nem zárta ki, hogy az áldozatokat vagy az Aifvs-t képviselő ügyvédek élnek majd a lehetőséggel. Az iktatási időszak végén az elítéltnek jelentkeznie kell az olasz büntetés-végrehajtási hatóságoknál, ha ezt nem teszi meg, az olaszok kiadatási parancsot adnak ki ellene.

A veronai busztragédia ügyében az autósztráda-szakasz üzemeltetői és karbantartóival szemben zajló bírósági per legutolsó ülését hétfőn ismeretlen időpontra elnapolták. Az öt vádlott a sofőrrel ellentétben nem a gyorsított eljárást választotta.

(MTI)

Kiemelt képünkön az olasz rendőrség által közzétett felvételen a magyar diákokat szállító, kiégett autóbusz az olaszországi A4-es autópályán egy veronai csomópontnál 2017. január 21-én. (MTI/EPA)

Iratkozzon fel hírlevelünkre