Ezekre a szavakra ugranak a Facebook cenzorai

Vélemény-diktatúrában élünk, ez nem is kérdés – legalábbis ami az online teret és ezen belül a közösségi oldalakat, nagy techóriások felületeit érinti. Hogy mit szabad és mit nem, nem teljesen egyértelmű. Gyűlölködni persze tilos (bár az már nem teljesen tisztázott, hogy mikor mi számít gyűlölködésnek), ám gyakran teljesen ártalmatlan szavak és mondatok közzétételével és kommentelésével, illetve Youtube-videók linkelésével is begyűjthetjük „jól megérdemelt” több napos kitiltásunkat.

Ha a balliberális oldalról van szó, a kettős mérce üzembe helyezéséért nekik nem kell a szomszédba menniük. Elég csak a legutóbbi esetre gondolnunk, amikor a Hertha BSC német focicsapat politikai véleménynyilvánítása miatt bocsátotta el kapusedzőjét, Petry Zsoltot. A magyar függetlenobjektív média már-már üdvrivalgásszerű parádét rendezett a világhálón, míg Gulácsi Péter homoszexuálisok örökbefogadási gyakorlata mellett való kiállásakor (természetesen őt nem rúgta ki a Lipcse a véleménye miatt) fel voltak háborodva a jobboldali személyek nemtetszésén.

A Facebook cenzorai is előszeretettel alkalmazzák a kettős mércét mint eszközt: ha valaki jobboldali emberek vagy politikusok halálát kívánja, esetleg a kereszténység ellen uszít, az belefér. Ez utóbbi kettőre egyébként nagyon jó példa a keresztény- és magyargyűlölő gyurcsányista propagandista, Homonnay Gergely. Amennyiben jelentjük ezeket a tartalmakat, úgy nem sokkal később kapjuk is róla az értesítést, miszerint megvizsgálták, és nem ütközik a közösségi alapelvekbe. Vajon fordított esetben, esetleg más vallások emlegetésénél is ez lenne a helyzet? Természetesen nem, ott azonnal lecsap a pöröly, eltávolítják a bejegyzést, és a posztoló/kommentelő örülhet, ha megússza néhány nap kitiltással, és nem véglegesen inthet búcsút közösségi médiás fiókjának.

A progresszívok „szent tehene”, az LMBTQ-közösség úgyszintén érinthetetlen a közösségi oldalakon. Kritikáját, esetleg nemtetszését fejezné ki valaki a lobbi ellen? Tegye, de lehetőleg ne a Facebookon, amennyiben a továbbiakban is szeretne felhasználója maradni.

Kötelezően választható öncenzúra

A woke médiumok (woke – „igazságtalanságra” való figyelemfelhívás, ebben az értelemben különösen a rasszizmusra vonatkoztatják –  a szerk.) elvárják, hogy saját magunkat cenzúrázzuk. Ehhez útmutatásul a felhasználási feltéteket használhatjuk, amelyben le van írva, hogy tilos faji, nemzeti, vallási, nemi stb. csoportok ellen gyűlöletet kelteni (ez pedig egy elég szubjektíven értelmezett fogalom), továbbá tilos veszélyes személyek és csoportok promotálása. Ez utóbbi alapján például tilos fotót közölni Adolf Hitlerről (fontos, hogy a kontextus nem számít, teljes ártalmatlan posztokat is szó nélkül törölnek), de a Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László is tiltólistán van. Neki még a nevét is tilos leírni. Sztálin és az egyéb kommunista tömeggyilkosok természetesen probléma nélkül mehetnek, ahogy a vörös csillag is, viszont senkinek nem ajánlom, hogy a Romantikus Erőszak nevű nemzeti rockzenekar valamelyik zeneszámát próbálja megosztani, hiszen az büntetést vonna maga után.

Mindehhez semmilyen útmutatót nem ad a Facebook, elvárja a felhasználótóitól, hogy saját magukat cenzúrázzák, ha pedig véletlenül mégis tiltott tartalmat posztolnak – hát így jártak. Legközelebb majd jobban figyelnek a gondolataikra!

Horváth Tamás Facebook tiltás

Hováth Tamás, a Vasárnap.hu munkatársa 24 órás kitiltást kapott egy teljesen ártalmatlan cikk megosztásért.

A múltat végképp eltörölni

A neomarxista véleménydiktatúra nem tűri az ellenvéleményt. Bár a közösségi oldalak egy szolgáltató felületként működnek, ahol a cenzúra hatására súlyosan sérül a szólásszabadság, mégis istennek képzelik magukat, akik bárminemű következmény nélkül tilthatnak le felhasználókat, ha az ideológiai iránymutatásoknak nem 100%-ban megfelelő tartalmat osztanak meg. George Orwell 1984 című művében tökéletesen megjósolta a jövőt. A gondolatrendőrség sosem alszik, az öncenzúra helyes alkalmazása nélkül pedig nagyon rövid idő alatt kitiltva találhatjuk magunkat a legnépszerűbb közösségi oldalakról.

Ne feledjük, nem régen még Donald Trump Twitter-fiókját is felfüggesztették, illetve Facebook-odala is szankcionálásra került, pedig akkor még hivatalban lévő elnökként szolgálta az Egyesült Államokat. Régóta tartja a mondás, hogy a gigantikus techcégek nagyobb hatalommal rendelkeznek, mint egyes nemzetállamok, de arra, hogy a világ egyik legnagyobb hatalmának első számú vezetőjét elhallgattassák, nem volt még példa. Trumpot egyébként korábban is gyakran szankcionálták, de a helyzet az elnökválasztási kampányban durvult el igazán. Ekkor az elnök posztjait „független tényellenőrzők” javaslatai alapján álhírnek bélyegezték, és elérésüket korlátozták.

Trump hívei egyébként megpróbáltak más olyan közösségi felületekre menekülni a véleményterror elől, amelyeket nem cenzúráznak, ám akkor már ezeknek  szerverszolgáltatói végezték el a „piszkos munkát”.

Meg kell még említeni az úgynevezett shadow ban-t, avagy az „árnyék tiltást”. A jelenség főként a jobboldali értékrenddel rendelkező oldalakat érinti. Ez nem konkrét tiltást jelent, hanem a posztok által elért emberek számának radikális lecsökkentését. Így el tudják érni a közösségi oldalak, hogy a konzervatív hangok sokkal kisebb közönséghez jussanak el. A hirdetési lehetőségeket is befolyásolja, bizonyos témakörökben (pl.: BLM, LMBTQ) nem lehet posztot szponzorálni, ezzel tovább csökkentve a jobboldali újságok, politikusok és egyéb oldalak elérését.

Talán lesz megoldás

Hogy mit lehet tenni ez ellen? Lehetőségeink tárháza jelenleg elég szűkös, bár remélhetőleg ez hamarosan változik, hiszen egyre többen vetik fel a monopolhelyzetben lévő techcégek kormányzati vagy uniós szintű szabályozását. Többek között Varga Judit igazságügyi miniszter is hasonló javaslattal állt elő nemrégiben. Amíg viszont nem történik meg a reguláció, csupán saját magunkra számíthatunk. Természetesen nem kell behódolni a véleménydiktatúrának, ám a kitiltást is érdemes elkerülni. Mivel a Facebook elsősorban algoritmusok segítségével végzi könyörtelen cenzúráját, érdemes szánni egy kis időt ennek kicselezésére.

Például keressünk szinonimákat, használjuk csillagokat 1-1 betű kitakarására, vagy fogalmazzunk átvitt értelemben. Az algoritmusok nem értik a szarkazmust, így például ironikusan dicsőíteni az LMBTQ propagandát nem tiltott – egyelőre.

A Facebook jelenleg kikerülhetetlen tényező az online világban, így hát kénytelenek vagyunk együtt élni vele. A véleményterrornak nem szabad behódolni, a szólásszabadság lábbal tiprását pedig nem szabad némán tűrni.

Rácsai Ákos

Kiemelt képünk forrása a Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre