Vajon miért mindig csak a jobboldali vélemény miatt kell magyarázkodni?

Gulácsi Péter és Petry Zsolt állásfoglalásának eltérő következményei sokat elárulnak a „haladó" Nyugat morális állapotáról.

Dárdai magyar segítője nem ért egyet Gulácsi liberális véleményével – ezzel a címmel jelent meg interjú Petry Zsolttal a Magyar Nemzet online felületén húsvéthétfőn. 

A Dárdai Pál által irányított Hertha kapusedzője a „szakmázás” mellett több közéleti kérdésben is állást foglalt. Gulácsi Péter ügye kapcsán például elmondta, hogy bár „elvi alapon nem lehet és nem is szabad őt elítélni csak azért, mert elmondta a véleményét”, a szivárványcsaládokról alkotott liberális véleményével a magyar társadalom többsége nem ért egyet.

„Én sportolóként az ő helyében a futballra koncentrálnék, és nem fogalmaznék meg semmilyen álláspontot közéleti, társadalompolitikai kérdésekben” 

– húzta alá Petry Zsolt. Majd hozzátette, nem tudja, hogy Gulácsit mi késztette arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett.

Erkölcsi leépülés Európában

A berlini csapat kapusedzője az interjúban beszélt arról is: nem érti, hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van.

„A bevándorlás-politika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása. Olyan nemzeti értékek mentén folytassuk az életünket Európában, amelyeket hosszú évek alatt megtanultunk. Európa keresztény földrész, én nem szívesen nézem végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen” 

– hangsúlyozta Petry Zsolt.

A korábbi futballista szerint a liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: „ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy. Ez nem engedhető meg, a másik ember véleményét ritkábban tolerálják, főleg akkor, ha az illető konzervatív álláspontot képvisel.”

Petrynek magyarázkodnia kell

Az interjú utóélete (főleg ha összehasonlítjuk Gulácsi szivárványos kiállásának következményeivel) tökéletes példája a kettős mércének, valamint azt is jól bemutatja, hogy milyen morális állapotban van a „haladó” Nyugat.

Ugyanis amíg Gulácsi Péter megnyilvánulása, miszerint „minden gyereknek joga van boldog családban felnőni, alkossa azt a családot bármennyi, bármilyen nemű, bármilyen színű, bármilyen vallású ember”, nemhogy nem ért retorziót a klubja részéről, de a mainstream média még ünnepelte is a magyar focistát.

A Lipcsében védő kapusnak – a magyar szurkolók ellenszenvének kivívását leszámítva – nem okozott nagy törést az életében, hogy kiállt az azonos nemű emberek örökbefogadása mellett. (Szándékosan nem azt írtam, hogy párok, ugyanis Gulácsi bármennyi emberről írt az ominózus bejegyzésében.)

Nem kellett módosítania vagy törölnie a Facebook-posztját, nem írt róla negatív hangnemben a német sajtó, nem kellett magyarázkodnia a munkáltatója előtt.

Gulácsi család az család tenyér

Forrás: Gulácsi Péter Facebook-oldala

Ellenben Petry Zsoltot azonnal elővették a Magyar Nemzetnek adott interjúja miatt. A dpa hírügynökség nyomán több vezető német lap is megírta, hogy a berlini klub kellemetlen helyzetbe került a kapusedző kijelentései miatt.

Sőt, állítólag a Hertha vezetése el is beszélgetett Petryvel, aminek tudatában érthetővé válik, hogy a korábbi magyar válogatott focista miért fordult hétfő este azzal a kéréssel a Magyar Nemzethez, hogy bizonyos kérdésekben árnyaltabban fejthesse ki az álláspontját.

Petry Zsolt szerint a szöveg egyeztetése során általa fontosnak tartott gondolatok maradtak ki a vele készült interjúból. A jobboldali lap szerkesztőségének küldött levelében a kapusedző leírta, maximálisan tiszteletben tartja Gulácsi Péter véleményét, és azt is leszögezte, hogy „nem tett hátrányosan megkülönböztető véleményt a szivárványcsaládokra”.

Petry hangsúlyozta, „a továbbiakban a feladatára kíván összpontosítani, hogy minél jobban és megelégedésre végezhesse a munkáját a Herthánál”. Magyarán feltételezhető, hogy

a főnöke megfeddte a kapusedzőt, és a jövőre nézve kvázi eltiltotta a politikai véleményének hangoztatásától.

Természetesen ez csak feltételezés, de ismerve a nyugati világ működését, ebben semmi meglepő sem lenne. Tudjuk jól, hogy a futballban is csak addig nincs helye a politikának, amíg az jobboldali (lásd Petry Zsolt esete). Amint azonban baloldali véleményről van szó (BLM, LMBTQ, Gulácsi megnyilvánulása), egyből semmi probléma sincs azzal, hogy a politika beférkőzik a sportba.

Fordított esetben már állna a bál

Képzeljük el, mekkora vinnyogás lett volna a honi és a németországi balliberális médiában, ha Gulácsi Facebook-posztja után akár az RB Lipcse, akár az MLSZ behívatta volna a magyar hálóőrt.

Nem tették, mert a vélemény szabad. A gond csak az, hogy nem mindenkinek.

(FRISSÍTVE: Elbocsájtotta a Hertha BSC vezetősége Petry Zsoltot, a csapat magyar kapusedzőjét – számolt be a berlini klub hivatalos oldala kedden.)

 

Horváth Tamás

Keresztény Európáról és a migráció káros hatásairól beszélt, kirúgták a Hertha magyar kapusedzőjét

Gulácsi feje sem káptalan: a kárpátaljai magyarok mellett „elfelejtett” kiállni

Ilyenkor nem buta minden focista?

 

Kiemelt képünkön Petry Zsolt. Forrás: Mandiner

Iratkozzon fel hírlevelünkre