Küszöbön az afrikai klímakatasztrófa

Demográfiai robbanás, törékeny államok, etnikai ellentétek, dzsihádista ideológia térnyerése – csak néhány azon tényezők közül, melyek az afrikai országokban a klímaváltozással járó nehézségeket jelentősen súlyosbítják. Az egész kontinensen gyorsul az elsivatagosodás üteme, csökken a csapadék mennyisége. A korábbi esős és száraz évszakok ciklusa felborulni látszik, a mezőgazdaságból élők helyzete teljesen kilátástalanná válhat. Mindezek következtében tízmilliós nagyságrendű népmozgások várhatóak a kontinensen.

Kevésbé köztudott, de az Európai Uniónak – Kínát és az Amerikai Egyesült Államokat is messze megelőzve – az afrikai országok a legfontosabb kereskedelmi partnerei. A humanitárius szerepvállalás mellett, Európa saját érdeke is, hogy segítse az afrikai államok fejlődését és stabilitását – állítja Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója. Legújabb kutatási összefoglalójáról a Green Policy Center felkérésére online beszélgetést folytatnak, 2021. február 23-án 17 órától. A szerzővel Tálas Péter és Huszár András, a Green Policy Center igazgatója beszélget.

Az online esemény részletei megtalálhatóak a GPC Facebook-oldalán, a beszélgetés pedig a 2021. február 23. 17:00 órától a linken érhető el.

 

A fenntarthatóbb megoldás krízisállóbb is!

A klímaváltozás problémája mindenütt felmerül

Befogadhatja-e a politika a teremtésvédelmi tanítást?

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre