A klímaváltozás problémája mindenütt felmerül

Magyarország létérdeke, hogy a felmerülő környezeti problémákra – legalább Kárpát-medencei szintű – regionális együttműködés keretein belül tudjon válaszokat adni – nyilatkozta Dr. Kerekes György, a Klímapolitikai Intézet vezetője a Green Policy Center által szervezett online előadáson.

A koronavírus-járvány miatt online térben megtartott előadáson dr. Kerekes György felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon most, a közigazgatás szakpolitikai stratégiájának megvalósításakor kezdünk ráébredni arra – legyen  szó az egészségügy, a kultúra, a mezőgazdaság, vagy az iparpolitika területéről –, hogy a klímaváltozás problematikája mindenütt felmerül. Ezért a létrejövő klímapolitikának valóban széles hatókörű, horizontális politikának kell lennie, amely képes valós megoldásokat nyújtani.

A klímapolitikai szakember emlékeztetett rá, hogy az Európai Unió 2050-re, Kína pedig 2060-ra kíván karbonsemlegessé válni. Ez az óriási váltás nem lesz mentes az esetleges kudarcoktól és zsákutcáktól, ezért – mint arra Kerekes György felhívta a figyelmet – a karbonsemlegességgel és környezetvédelemmel kapcsolatos hosszú távú célok nem helyettesíthetik az egyéni cselekvést és felelősséget.

Dr. Kerekes György előadása online is elérhető.

A Green Policy Center környezet- és klímapolitikai szakmai műhely szerkesztésében megjelent kiadvány a szervezet honlapján elérhető.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

A fenntarthatóbb megoldás krízisállóbb is!

A világ zöldpártjai az ördögöt szolgálják – Somogyi Győző a Vasárnapnak

Az első dominók már rég ledőltek! – Dabóczi Kálmán a Vasárnapnak

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre