Testükkel védik a templomokat – újabb életellenes vonulás zajlik Varsóban

Azt követően, hogy a lengyel alkotmánybíróság üdvös módon korlátozta a magzatgyilkosságok jogi lehetőségeit az országban, feminista, szélsőbaloldali és liberális csoportok agresszív tüntetésekbe kezdtek. Ahogy arról a Vasárnap.hu is több ízben beszámolt, a tiltakozók templomokat gyaláztak meg, szentmisékre törtek be, keresztény híveket és papokat vegzáltak, szentek szobrait rongálták, miközben a korlátlan abortuszt propagálták. 

Péntek délután újabb tüntetések kezdődnek Varsóban. A helyszínről jelentjük.

19:35: Donald Tusk a tüntetők oldalán

A volt lengyel kormányfő a baloldali-életellenes tüntetők oldalára állt Twitteren közzétett bejegyzésében. Az Európai Tanács elnöke szerint Lengyelország még nem veszett el.

Szerkesztői kommentárunk: nem, de épp ezen dolgoznak intenzíven azok, akiket támogat…

19:02: Összetűzések alakultak ki, a tömegben szivárványos zászló is felbukkant

A közösségi médiában már több olyan felvétel is látható, ami kisebb összecsapásokat dokumentál. A tiltakozók tömegében közben LMBTQ-zászlók is feltűntek.

Ahogy korábban megírtuk, szurkolói csoportok is jelen vannak az utcákon, akik az életvédők oldalán küzdenek – ők azonban agresszív eszközöket is bevetnek. 

Helyszíni tudósítónk megítélése szerint a komolyabb összetűzés nem kerülhető el.

18:01: Varsói tudósítónktól

Rengeteg helikopter körök Varsó belvárosa fölött, a rendvédelmi szervek továbbra is nagy erőkkel biztosítják a várost – jelentette Varsóban tartózkodó munkatársunk. Sebastian elmondta: a tüntetések hangulata békésebb lett, mint délután volt. 

Megdöbbentő, hogy milyen sokan hozták ki saját gyerekeiket az abortusz mellett tüntetni – fogalmazott.

17:43: Bejelentés az elnöki palotából

Az abortusz feltételeit módosító tervezet benyújtását jelentette be pénteken Andrzej Duda lengyel államfő, a javaslat szerint az abortusztilalom alóli egyik, a magzati rendellenességekkel járó terhességre vonatkozó kivétel akkor lenne alkalmazható, ha a gyermeknél az élettel összeférhetetlen károsodást valószínűsítik. Részletek:

A lengyel elnök az abortuszszabályzást módosító tervezetet nyújt be

17:31: ÉLŐ videó Varsóból, az egyik templomot védő közösségtől:

17:12: A helyszínről jelentjük

Délután 17 órakor hivatalosan is megkezdődött a tüntetés. Helyszínen tartózkodó munkatársunk jelentése szerint máris szükség volt arra, hogy a rendőrség könnygázt vessen be. 

A feminista-szélsőliberális tüntetőkkel szemben megjelentek futballszurkolók is, akik szintén összecsapásokra készülnek.

Videó a helyszínről:

16:50:

Péntek délután 17 órától újabb rendbontásokra kell számítani Varsóban, feminista csoportok ekkorra hirdették meg ugyanis következő tüntetéseiket a lengyel alkotmánybíróság döntésével kapcsolatban. 

Fél órával a bejelentett időpont előtt ezrek gyülekeznek és sorakoznak fel két oldalon: a demonstrálók szabad abortuszt követelnek, a keresztények élőláncokkal védik a főváros templomait.

Bemutogatnak, beszólogatnak a katonáknak és rendőröknek, leköpik őket. Minden templomot rendőrök és keresztények védenek – a rendőrök és katonák rohamsisakban. Brutális estére készül Varsó – mondta péntek délután a Vasárnap.hu-nak telefonon Meuwissen Lídia Lelle, a ProLife Hungary munkatársa. 

Hozzátette: a templomokhoz folyamatosan érkeznek nem vallásos életvédők is, hogy a keresztényekkel együtt védjék meg az épületeket. 

A templomok előtt gyülekező katolikusok rózsafüzért imádkoznak.

Sebastian Meuwissen, a Vasárnap-lapcsaládhoz tartozó S4C News angol szekciójának munkatársa elmondta: a liberális tüntetők nyomdafestéket nem tűrő szavakat skandálva szidják a rendőröket és Jaroslaw Kaczynskit. A tüntetők láthatók agresszívak. A leggyakrabban elhangzó rigmus a „szabadság, egyenlőség, szabad abortusz!”, azaz a tiltakozók a szabad magzatgyilkosság lehetőségét követelik.

Videó a tüntetés előtti készületről:

 

 

Cikkünk folyamatosan frissül. Kiemelt képünkön: egy szimpatizáns és egy tüntető üzen a templomot védőknek Varsóban, 2020. október 30-án. Fotó: S4C News, Sebastien Meuwissen. A fényképek és videók a szerző tulajdonát képezik.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre